Filmwestern som hade rätt "skott" till sina revolvrar.

En man som har personifierat westernrollen och som byggt i stort sett hela sin karriär på den är George Randolph Scott. Han föddes den 23 januari 1898 i Orange County i Virginia, USA. Hans familj hade det bra ställt då hans mor kom från en förmögen familj. Han kunde därför gå i provatskola. Han var duktig på idrott.
1928 började han inom filmens värld. Där kom han att verka fram till 1962. Han hade då medverkar i över 100 filmer av vilka 62 stycken var westernfilmer.
 
 
 
Scott var lång och rakryggad och passade perfekt som westernhjälte. Då han blev lite äldre fick han ofta spela karaktärer som hade sett allt, fått utstått lidande och förluster och som uppträdde med ett stoiskt lugn och självsäkerhet byggd på erfarenhet.
 
Innan han började med film så deltog han i första världskriget. Han stred i ett arilleriförband i Frankrike. Han försökte även få deltaga i andra världskriget. En ryggskada gjorde att han inte blev uttagen. Scott var gift två gånger i sitt liv. Patricia Stillman var den kvinna som han äktade sist. Dom var gifta fram till 1987 och hon levde sedan till 2004. Dom hade två adoptivbarn tillsammans.
 
 
 
Scott var god vän med Fred Astaire och Cary Grant. Han höll sitt privatliv för sig var en mycket religiös man. 1987 dog Scott i Beverly Hills i Kalifornien. Han hade då genom smarta och djärva investeringar lyckats omsätta sina filmpengar m.m. till en förmögenhet på runt 100 miljoner dollar.
 
Randolph och Patricia ligger idag begravda bredvid varandra på Elmwood Cemetery i Charlotte i North Carolina.
 
Några av de westerfilmer som Scott var med i är:
En ritt för livet,
Den laglösa staden,
Colt .45,
En skarpskytt i Arizona,
Diligens väster ut,
och mer än 55 filmer till. 
 
 
Skådespelare | |
Upp