Telegrafen

I en och annan westernfilm har man skådat hur någon skurk eller indian skjuter av telegraftråden som löpte från stolpe till stolpe och vidare till ett samhälle.  Men när kom denna underrättelseuppfinning till?
Man hade startat tidigare med detta sätt att skicka meddelanden, men 1861 byggdes den transcontinentala telegraflinjen genom "the wild west". 1860 slog man fast att telegraflinjen skulle byggas från Missouri till Kalifornien.
 
"Tråden" följde oftast järnvägen.
 
Den 11 januari 1861kontrakterade Nebraska Pacific Telegraph Company. Under ledning av Edward Creighton påbörjade man dragningen den 17 juni 1861 från Omaha i Nebraska. Man kunde dra tråd och sätta upp stolpar mellan 5 km till 13 km på en dag. I området mella Fort Kearny och Salt Lake City fick man saknades det träd till stolpar, så man fick transportera stolpar lång väg. Den 18 oktober 1861 sände man det första meddelandet mellan Salt Lake City och Omaha.
 
Den transcontinentala telegraflinjen blev Ponnyexpressens undergång - se tidigare inlägg.
 
Telegraflinjen kopplade samman många samhäälen och fort vartefter. Den gick bl.a över Fort Kearny i Nebraska, Julesburg i Colorado, Fort Laramie i Wyoming, Salt Lake City i Utah, canon City i Nevada och San Francisco i Kalifornien. Med denna linje sparade man massa tid. Meddelanden som kunde ta en vecka att få fram var nu framme på under en timme.
 
En telegrafapparat som man kopplade trådar till och sedan knackade man fram meddelandet.
 
Telegraflinjen kunde råka ut för problem och skador av olika slag t.ex blixtnedslag i stolparna, stormar, snöstormar, bisonoxar som välte stolpar när dom kliade sig emot dom, nybyggare som tog ner stolparna för att dom behövde virke eller ved och indianer som saboterade (detta mestadels efter 1864).
 
Målningen "The Song Of The Talking Wire" av Henry Farny.
 
För oss framstår detta naturligtvis som fullständigt omodernt, men på den tiden var det absolut senaste inom kommunikation och sparade massor av tid. Nyheter kunde spridas snabbt över hela kontinenten.
Dåtidens telefon........
Allmänt, Classic western things | | Kommentera |

Auction in Dallas

För en dryg vecka sedan fick jag en avi från Postnord där dom ville att jag skulle betala en knapp hundring för ett paket från USA. Jag gjorde det och för några dagar sedan kom paketet i brevlådan.
Det visade sig att det var en utförlig katalog från Heritage Auctions i Dallas i Texas. Jag "fick" den för att jag tidigare har handlat hos dem - se inlägg.
 
Katalogen.
 
Den aktuella aktionen ingår i deras tema "Legends of the West". Denna gången är det saker, kläder, dokument, foton, atteraljer, vapen mm som kommer tex från George Armstrong Custer och krigen mot prärieindianerna.
Det finns till och med pilar som användes vid slaget vid Little Big Horn.
 
Katalogen är väldigt utförlig.
 
Katalogen som är på över hundra sidor har massor av bilder och väldigt utförlig text. Det är lite som en historielektion i många olika små fragment. Utgångspriserna börjar på några hundra dollar och uppåt.
Man kan gå in på företagets hemsida www.ha.com och ta del av utropsföremålen där. Jag har själv handlat där flera gånger. Det är ett mycket seriöst företag och ett av dom största i branschen i världen. Det kostar en del men man vet att man får äkta saker och man behöver inte riskera att bli blåst.
 
Bra färgbilder med informativ text.
 
Är man western intresserad och vill äga något med en historia bakom sig är detta ett bra tillfälle. Vill man inte lägga ut massa pengar är det intressant att bara gå in och läsa om föremålen, kostar nästan inget alls.
Auktionen är den 9 juni.
Allmänt | | Kommentera |

Wells Fargo & Company

I western-världen finns det en del klassiska företag som t.ex Colt och Wells Fargo. Här tänkte jag skriva lite om det sist nämnda. Henry Wells började i leveransbranschen i New York. År 1843 utökade han verksamheten genom att ta in William G Fargo i rörelsen. Dom öppnade filialer i Chicago och Cincinnati. År 1852 öppnade dom sitt första kontor i San Francisco.
 
Henry Wells, 1805 - 1878.
 
Kännetecknet för företaget var en speciell grön färg. Den färgen fanns på kontorets fönsterluckor, kassaboxarna på deras vagnar och postlådorna man satte upp i Kalifornien. Man hade en mängd olika saker som man levererade, allt från god och passagerare till lyxartiklar såsom ciggarrer från Tyskland, viner från Frankrike och färskt smör från Vermont.
 
William G Fargo, 1818 - 1881.
 
Man hade många olika transportsätt; hästdragna godsvagnar, snabba lätta vagnar, muldragna kärror, passagerarvagnar, ångbåtar som gick runt Sydamerika och båtar på Sacramentofloden.
Efter 1860 körde man post på Ox-bow leden.
 
En klassisk stage-coach från the "old west".
 
1866 hade företaget 196 företagskontor utspridda i western. 1868 var man det ledande företaget i branchen i western. Det året köpte man 30 Abbot och Downing vagnar från Concord. Den största leveransen av vagnar vid ett tillfälle som hade gjorts.
1893 hade man över 6000 mil transportvägar och man hade 2829 företagskontor. En ganska stor utveckling sedan staren på 1840-talet. Idag är börsvärdet över 250 miljarder dollar.
 
Denna bild tog jag själv någonstans i Georgia eller Alabama. Häftigt att företaget fortfarande finns kvar.
 
 
Allmänt, Classic western things | | Kommentera |
Upp