Februaris sommarbilder

Lägger upp två sommarbilder tagna 2016 i westernstaden High Chaparral.
 
Ett guldvaskningsställe uppbyggt vid ett stilla vattendrag.
 
Ska man nå framgång med sitt vaskande så är det en fördel med bra grejor som gör arbetet lättare och snabbare. Bra känsla i detta tycker jag.
stämningsbild | | En kommentar |

Chuck wagon stew

Så här i vintertider kan det vara gott med riktigt god cowboymat som man står sig på. Därför tänkte jag presentera en måltid som kallas Chuck Wagon Stew - köksvagns stuvning/gryta. Detta är ett recept som lever kvar sedan westerntiden då det rullande köket stod för maten. Se tidigare inlägg om "the chuck wagon". Följande ingredienser behöver man:
 
1,3 kg tärnat nötkött
2 matskedar mjöl
1 matsked paprika
1 tesked chilipulver
2 teskedar salt
3 matskedar fett, smör
2 skivade lökar
1 mald vitlöksklyfta
8 dl burktomater
3 matskedar chilipulver
1 matsked kanel
1 tesked mald kryddnejlika
0,5 tesked röd malen peppar
0,5 liter skivad potatis
0,5 liter skivade morötter
 
Gno in köttet i en blandning av mjöl, paprika, 1 tesked chili och saltet. Bryn köttet i hett fett/smör/margarin i en stor gryta.
 
Det gamla sättet att fixa käket. Det går förstås bra att laga på en vanlig spis också.
 
Tillsätt sedan löken och vitlöken. Koka tills det är mjukt. ha sedan i tomaterna, resten av chilin, kanelen, kryddnejlikan och den röda pepparn. Sätt på locket på grytan och låt sjuda i ca: 2 timmar. Ha sedan i potatis och morötter och koka tills dom är lagom mjuka - ca: 45 minuter.
 
Låt er väl smaka - kommentera gärna med era egna smakupplevelser av detta.
 
Efter hårt arbete smakar det extra bra med mat, t.ex chuck wagon stew.
 
 
 
 
Mat och dryck | Chuck wagon, stuvning | | En kommentar |

Dyra vapen

2016 blev ett rekordår för säljare av fina vapen, som härör från westerntiden. Sådana vapen överlag är rätt så dyra och ska man ha ett specellt vapen så får man vara beredd att betala några dollar, vilket en del köpare fick erfara förra året.
På en  auktion hos Rock Island Auctions i Illinois lades ett gevär ut för försäljning. Geväret var ett Winchester modell 1886 med serienummer 1. 
 
 
Detta är ett gevär av ovan nämnd sort.
 
Vapnet ifråga gavs till kapten Henry W Lawton som hade deltaget i infångandet av den berömde apachehövdingen Geronimo. För detta vapen fick köparen betala 1,1 miljoner dollar vilket är ungefär 10 miljoner kronor. Skaplig värdeutveckling - som Geronimo säkerligen ovetandes har hjälpt till med.....?
 
Ett annat vapen som såldes var en revolver av Dragoon-typ med kaliber .44. Detta vapen tillverkades på eller i närheten av dr Ernst Kapps ranch i Sisterdale i Texas. Detta skedde i början av inbördeskriget då sydstaterna hade ont om vapen. Sydstatssoldaten Alfred Kapp hade tidigare arbetat på Colt fabriken och nu tillverkade han vapen i Sisterdale företaget. Dom hann tillverka sex sådana revolvrar. Den som såldes är den enda kända kvarvarande revolvern av sitt slag.
Denna revolver som såldes i Main i nordöstra USA kostade "bara" 220 000 dollar vilket motsvarar ca: 2 miljoner kronor. Det är det högsta priset någon gett för en sydstatsrevolver.
 
En 1848 Colt dragoon revolver - ett snyggt klassiskt vapen.
 
Gamla westernprylar har alltså ett värde - ibland ett ganska bra värde.
Vapen | Winchester, dragoon | | En kommentar |
Upp