En Western Restaurang

Nu kommer det ytterliggare ett tips på en bra restaurang med rätt tema och fantastisk inredning.
Var för en tid sedan i Bryssel och hittade då detta matställe. Stället heter Old Wild West och ligger på  Rue Henri Maus 45, vilket bara är 5-10 minuters promenad från det stora torget Grand Place, alltså väldigt centralt.
Old Wild West finns på fler ställen i Europa.
 
Man har verkligen satsat på att få en mycket rustik känsla med mycket föremål, bilder och trivsam belysning.
 
På menyn finns väldigt mycket till bra priser. Allt från sallader till stora köttbitar. Personalen är trevlig och ganska bra på engelska (det kan man ju tro att alla ska vara men i Bryssel kommer engelskan en bit ner).
 
Lite detaljer.
 
Lokalerna är stora och rymliga. Gott om sittutrymmen och man kan välja där man själv tycker att det passar bäst att sitta.
 
Stora fina målningar på olika ställen.
 
Restaurangen har två entréer då lokalerna är genomgående i fastigheten.
 
Många bilder pryder väggarna.
 
Jag kan verkligen rekommendera detta matställe beroende på matutbud, priser, läge och framför allt den perfekta inredningen. Det blir ej heller sämre av att dom spelar bra musik i bakgrunden.
Är ni i Bryssel så besök gärna Old Wild West.
Allmänt, Mat och dryck, Resmål | | En kommentar |

Hyrstall - the Livery Stable

Hyrstallet tjänade som dagens biluthyrning. man kunde hyra hästar, spann, små och stora vagnar efter behov. En av skillnaderna mot idag var att man skulle lämna tillbaka det hyrda i samma stall. Gjorde man inte det utfärdades en häktningsorder.
 
Livery stable - hyrstall.
 
Hyrstallen låg ofta i närheten av hotell och liknande inrättningar.
Hur mycket det kostade att hyra  är svårt att säga då många annonserade med "acceptabla priser".
1850 annonserade ett stall att det kostade 50 cent per dag att ha en häst inaccorderad. Ganska dyrt med tanke på att en månadslön för en arbetare knappast översteg 11 dollar. 1880 kunde det kosta ca. 10 dollar i veckan för att inhysa en häst.
I detta ingick stallplats, vatten, 2 utfodringar per dag samt en motionstur per dag. Man kunde också bara hyra stallplatsen och sedan stå för allt annat själv.
 
Ett annat hyrstall.
 
Man kunde också hyra in hästen i beteshagar. Då fick hästen utfodra sig själv med tillgängligt växande gräs.
Stallinnehavaren hade rätt att hålla kvar hästar och vagnar om han inte fick betalt för sina tjänster.
 
Allmänt, Classic western things | | Kommentera |

Joce City

För några år sedan fick jag höra om ett ställe uppe i Södermanland som heter Joce City. För några veckor sedan bestämde jag och frun oss för att besöka stället ifråga. Vi åkte ut i den natursköna miljön mellan Glindran och Björkvik. Där fann vi en uppbyggd westernstad med namnet Joce City. Vi åkte dit på vinst och förlust. När vi hade kommit in vid ingången möttes vi av en mycket trevlig herre i old west style. Dit visade sig vara en av ägarna, Jörgen. Vi förklarade hur vi hade hamnat där och snart befann vi oss på en fantastisk rundvandring med tillhörande berättelser om tillkomst och utforming med mera.
Stället har allt från salooner, matställe, café, mercentile, sheriffkontor, hotell, prärieglänta med tipis och trapperhus mm, alltså allt som ska finnas i en nybyggarstad.
 
Ett hörn av den fantastiska westernstaden Joce City.
 
Jörgen förklarade att anläggningen inte är öppen för allmänheten. Man måste vara medlem i föreningen.
Vi åkte hem med huvudena fulla av intryck. Efter några dagar ansökte vi om medlemsskap och fick det.
I helgen besökte vi åter Joce City, nu som medlemmar. Vi träffade Jörgen och hans fru Cecilia och många andra mycket trevliga människor. Föreningen har som motto att alla ska tas omhand och känna sig delaktiga i miljön och det social umgänget. Detta kan jag skriva under på att det gjorde man från första stund.
 
En stunds avkoppling i en del av den mycket mysiga saloonen. Spontan musik och sång för kvällen förhöjde stämningen.
 
Joce City har många arrangemang för sina medlemmar som t.ex countrykvällar med bra liveband och artister.
Även trappers Rendez Vous - helger som är mycket välbesökta och uppskattade. Man kan ju också bara umgås vanliga dagar med andra medlemmar - många är autenstiskt klädda från perioden ifråga - det förhöjer förstås känslan av att flyttas tillbaka i tiden. För mig känns det som en ganska viktig del.  Väldigt häftigt!
 
Vy från ena saloon-dörren ut mot en av matställena och den öppna mitt-platsen.
 
Föreningen drivs av Jörgen och Cecilia som har skapat en alldeles perfekt western-miljö. Dom lägger ner massor av tid för att föreningens medlemmar ska få en extraorinär upplevelse. En stor eloge till dom båda som är supertrevliga och engagerade människor.
Viktigt att komma ihåg är att Joce City INTE är öppet för allmänheten utan att det är en förening där medlemskap krävs. Föreningen finns på nätet där man kan läsa mer. För min del kan jag bara säga den får toppbetyg,speciellt om man är intresserad av western!
 
 
Allmänt | | 3 kommentarer |
Upp