Commodore Perry Owens

"The old west" var full av personer som skaffade sig ett rykte eller ett namn på bättre eller sämre grunder.
En person som fanns , som så många andra, lite på båda sidor om lagens gräns var Commodore Perry Owens.
Han föddes 1852 och lämnade redan som 13-åring sitt hem i Tennessee. Han begav sig väster ut.
Han började att jobba som cowboy. Han arbetade också som buffeljägare och var även ett tag anställd hos företaget Wells Fargo.
Han blev efterhand känd som en bra skytt och han bar två pistoler i ett "cross-draw" hölster.
När han jobbade som boskapsförman sköt han en hästtjuv. För detta blev han åtalad men blev friad.
Han blev sedan utsedd till sheriff i Apache county, ett jätteområde i Arizona. Där arbetade han som ensam lagman.
Han städade upp samhället Holbrook. Han sköt bl.a sex medlemmar i Snider-ligan. Denna händelse blev känd som "uppgörelsen i Round valley".
Commodore Perry Owens.
 
Han blev också inblandad i en boskapsfejd som kallas: "The pleasant Valley War". I samband därmed skulle han arrestera Andy Blevins för häststöld. Owens begav sig till familjen Blevins ranch. Det var den 4 september 1887. Det följde en eldstrid och inom en minut hade Owens avlossat fem skott. Resultatet av det blev tre döda och en skadad.
 
En av dom döda var inte så gammal och samhället ville ha en annan sheriff. 
Owens slutade som sheriff och hyrde ett tag ut sina tjänster som revolverman. Han arbetade också som vakt för Atlantic och Pacific Railroad. Men senare blev han vice-sheriff och hamnade igen på rätt sida om lagens gräns.
1902 gifte han sig med Elisabeth Barrett.
Commodore Perry Owens dog 1919 i Flagstaff i Arizona, 67 år gammal.
 
Intressanta personer | | Kommentera |

The Trailsman

Vill man läsa om the old west så finns det naturligtvis en hel del literatur att ta del av. Oavsett om man vill läsa fiction eller faktaböcker så är utbudet stort. Kan man sedan tänka sig att läsa alster skrivna på engelska så finns det många hyllmetrar att ta del av.
Som första bok att skriva om så har jag valt en bok i en serie som handlar om Skye Fargo, the trailsman, en äventyrare i westerntiden. 
I just denna historia, Missouri Mastermind, så ska han infiltrera ett gäng rånare. Detta gör han på uppdrag av Pinkerton.
Böckerna är skrivna på engelska men är lättlästa. Man kan säga att i alla berättelser om Fargo så träffar han på ett antal vackra kvinnor. Författaren är inte främmande att beskriva en del "intima" möten och tankar. Böckerna har en bra westernkänsla och det finns väldigt många i serien om "the Trailsman". Dom är också författade med en hel del slang och talspråk.
Dom finns att köpa på dom stora näthandelsbolagen i Sverige.
Böcker | | En kommentar |

"I married Wyatt Earp"

Ytterliggare en westernfilm är lagd till dom sedda. Denna gång är det en film som jag fick kännedom om när jag läste om den inte helt okände Wyatt Earp. Det har gjorts många filmer om den legendariske western-hjälten.
Den film som det gäller är: "I married Wyatt Earp". Filmen gjordes 1983 och bygger på boken med samma namn. Boken gavs ut 1976 och gällde länge som sanningen om Josephine Marcus liv med Earp.
 
Glenn Boyer skrev boken som 1994 blev kraftigt ifrågasatt. Andra hisoriker gjorde gjällande att det fanns flera fel m.m. i historien i boken. Sann eller inte, en film gjordes med boken som grund.
I rollen so Wyatt Earp ser vi Bruce Boxleitner. Han gör rollen ganska bra men kan inte jämföras med Kurt Russel i filmen Tombstone.
Filmen bygger mer på Josephines upplevelser än sett ur Earps perspektiv. Sheriff Behans intresse för henne samt hennes egen karriär som sångerska och hennes kontrakt med saloonen "The Oriental".
Man får naturligtvis ta del av bröderna Earps konflikt med Clanton bröderna. 
Marie Osmond gör rollen som Josephine. Hon gör rollen bra. Man måste dock beakta att filmen är inspelad på 80-talet med den teknik som var modern då. Känslan av att befinna sig i den varma Arizonastaden Tombstone infinner sig i allra högsta grad och filmen har en skön klassisk westernkänsla.
Vill man se filmen finns den på youtube, dock utan svensk text.
 
Filmer | | Kommentera |
Upp