The rattler -skallerorm

Det finns inte många djur som har fått ryttare att ramla av sina hästar i vildmarken såsom skallerormen. Skallerormar är ett inte helt okänt inslag i den amerikanska naturen och således tar dom också plats i westernfilmer, böcker och i historien på ett alldeles särskilt sätt. Vad är nu detta för ett djur, som oftast sätter skräck i oss människor.
Det finns 29 arter av skallerormar. Dom finns bara i Amerika och kan träffas på i stort sett i hela USA.
 
 Släktet heter Crotalus och tillhör huggormsfamiljen. Längst ut på svansen har dom ett organ som bildas när dom ömsar/byter skinn. Med detta kan dom avge ett skallrande ljud, där av sitt namn, när dom känner sig hotade. Så när man går ute i naturen är det bäst att gå först, när man passerar skallerormen varnar den först - om man inte är alldeles för nära - sedan biter den.
Giftet är mycket smärtsamt då det förstör dom röda blodkropparna, vävnader och dessutom orsakar förlamning och dödsfall. Skallerormen har fått ge namn till många olika ställen, t.ex:
eller varför inte:
Kanske kan vara bra att låna med sig revolvern in på saloonen om gästerna är dom som står på skylten?
 
Men skallerormar är naturligtvis inte bara av ondo dom är också ett nyttodjur på flera sätt.
Dom tar många gnagare och dom sägs smaka bra, har inte testat själv.
 
Sedan förekommer dom naturligtvis på olika sätt i westernfilmer. Det kan vara som utsmyckning på revolvrar.
 
Men dom tar också livet av folk som t.ex i ett avsnitt av familjen Macahan....
Oavsett det så är det ett intressant och vackert djur.
Platser, natur, djur. | | Kommentera |

Hell on wheels

Inom western kategorin har det gjorts otaliga filmer. Även serier har producerats i ganska stor mängd. Tänkte skriva lite om en serie som jag tycker är suverän, nämligen Hell on Wheels.
Denna serie utspelar sig efter inbördeskriget och utspelar sig mestadels på Wyomings prärier. Där håller ett järnvägsföretag på att bygga en järnvägsetapp som ska sträcka sig väster ut.
Dit kommer Cullen Bohannon, en man från södern. Han har förlorat allt i kriget.
Cullen Bohannon spelas utav Anson Mount.
Bohannon har kommit dit driven av hämnd. Väl på plats så får han anställning vid järnvägsbolaget som på plats drivs av den skrupelfrie mister Durant, Colm Meaney. Han gör denna roll perfekt.
Den första säsongen handlar mycket om att lära känna karaktärerna i serien. Den handlar också en hel del om Bohannons hämndtåg. I detta träffar han många olika personer bl.a miss Lilly Bell.
Lilly Bell spelad av Dominique McElligott.
 
Hon är en skönhet från England som har hamnat i det stora landet tillsammans med sin man. Hennes öde vävs dock samman med bl.a Bohannons.
I järnvägslägret finns också "the Swede" som igentligen är norrman men går under namnet the Swede.
Han spelas utomordentligt bra av Christoffer Heyerdahl.
Miljön är perfekt uppbyggd med lägret där irländare, frigivna slavar, mindre nogräknade damer m.fl huserar.
Dom arbetande lever konstant med hotet från indianer. Alla talar sina rätta språk med dialekt där det behövs.
I säsong 2 kretsar mycket kring svårigheterna med järnvägsbygget och konflikterna med Siouxerna men handlingen förs också frammåt med hjälp av nya karaktärer och händelser.
I nuläget finns det 5 säsonger och själv har jag börjat att se säsong tre.
Återkommer med lite tankar om denna när jag sett den färdigt.....
Filmer | | En kommentar |

Fotografier

Det finns naturligtvis massor av inredning som passar i western-stilen. En av dom enklaste att införskaffa är fotografier. Man kan naturligtvis köpa orginalkort från tiden, men det är förstås mycket billigare att köpa fotokopior av de nämnda orginalen.
Nyligen fick jag hem fyra kort som jag köpte på Ebay. Mycket enkelt att ordna - det är bara att hitta en bra säljare och bestämma vad man vill ha för motiv. Det mesta finns.
I detta fall köpte jag fyra motiv med anknytning till inbördeskriget. Tre hör hemma på "greyback"-sidan och ett hos "the bluecoats".
Vilka är nu dessa personer - inlägg kommer om allihop - fast under annan rubrik.
 
Ramarna köpte jag på Nilles. De passar i tid och är inte så dyra. Korten köpte jag hos: 

Victoria Heilshorn Studio. 


Sök på ebay så hittar ni studion. Den finns i USA. Hon samfraktar, så det blir inte så dyrt. Hon har massor av olika bilder. Dessa är 20 x 25 cm (8 x 10 inch) och ( 7 x 9 inch). Tog bara en vecka så hade jag korten i brevlådan.Inredning | | En kommentar |
Upp