Skogsarbete

Att bygga alla dom nybyggarsamhällen och gårdar som spred sig över den amerikanska western krävde väldigt mycket timmer. Många av timmerarbetarna var specialiserade på olika saker i branschen. Dessa kallades för olika namn. Vad menas med vad?
 
Även till det enklaste huset krävdes det många trädstammar.
 
En "Buckers" var en arbetare som kapade ner stammarna till lagom hanterbara längder. Allt från  5 meter till 13 meter.
"Choker Setters" var dom som klättrade upp i träden och satte dit linor så att man kunde få träden att falla åt det håll som man ville. "Fallers" var dom som fällde träden med hjälp av sågar med väldigt långa blad.
 
Att arbeta i skogen var inget latmansgöra och absolut inte riskfritt.
 
"Flume herders" var dom som arbetade vid rännorna som man transporterade timret i. Dom skulle se till att timret flöt på i lagom takt och inte fastnade någonstans. Dom fick också reparera rännorna om det behövdes. "Peelers" var dom som hade som uppgift att skala dom fällda träden. Detta gjorde man oftast med redwood -träd med även med granar och tallar som hade tunnare bark.
 
Det gick åt massor av virke till att bygga en stad.
Allmänt | | En kommentar |

En skapelse

 

"När en människa gör ett arbete som är beundrat av alla, säger vi att det är underbart, men när vi ser förändringarna mellan dag och natt, solen, månen och stjärnorna i skyn och årstidernas förändringar på jorden med dess mognande frukter, borde alla inse att det är en skapelse gjord av någon större en människan"

Chased-by-Bears, Santee-Yanktonai Siouxerna

 

 

 

 

uttalanden av indianer | | Kommentera |

Wyatt Earp, tredje delen.

Trots att Wyatt trivdes att arbeta som lagman så hade aldrig äventyrslusten försvunnit. Precis som sin far var även han en spelare och risktagare. Så därför lämnade han Dodge City och begav sig iväg till Arizona.
Där fanns hans bröder Morgan och Virgil i en nybyggarstad som hade fått namnet Tombstone. (Se tidigare reseinlägg om Tombstone) I området där hade man hittat stora fyndigheter med silver och staden växte och var på stark uppgång. I december 1879 förenade han sig med sina bröder. Även en gammal kompis vid namn Doc Holliday gjorde dom sällskap under den varma Arizonasolen.
 
Eget fotografi från en del av huvudgatan i Tombstone idag.
 
Bröderna gjorde dock inga stora silverfyndigheter och Wyatt fick snart börja arbeta som lagman igen. Detta på ett ställe där laglösheten nästan var total. I mars 1881 var Wyatt i begrepp att gripa ett gäng cowboys som hade rånat en diligens. Han slöt ett avtal med Ike Clanton. Detta avtal bröts snabbt av Clanton och det var upptakten till den berömda duellen vid OK Corral. Clanton hade också skrutet med att han skulle döda en av Earp bröderna.
 
Målning av händelsen vid O.K Corral
 
Den 26 oktober 1881 ställde sig allt på sin spets. Bröderna Earp tillsammans med Doc Holliday mötte Clantonbröderna Ike och Billy och McLaurybröderna Frank och Tom. Mötet ägde rum på en ödetomt i närheten av en inhägnad som kallades O.K Corral. Världens mest berömda shootout i vilda western var på gång att ta sin början.
 
Hur kommer det att gå......? Läs om detta och mer i sista delen om legenden Wyatt Earp, kommer snart!
 
Intressanta personer | | Kommentera |
Upp