Julstämning 2018

Önskar  Alla Mina Läsare en Riktigt God Jul och ett underbart nytt western-år 2019!
 
Att få var hemma med nära och kära är en fröjd för själen - även in the old west. Målning av Sorenson.
 
Det är dom små detaljerna som gör det. Målning av Sorenson.
 
Julfirande i glada vänners lag.
 
Återkommer snart med nya ämnen och lite mer frekvent med inläggen - finns mycket spännande att se fram emot om man gillar westernperioden och allt som därtill hör..........
Allmänt | | En kommentar |

Olyckligt slut

William Collins var bundsförvant med Sam Bass. Samtidigt var han medlem i sin bror Joel Collins banditgäng. År 1877 rånade detta gäng ett tåg i Nebraska på 60000 dollar. Efter detta gömde sig William i Pembina i Dakota territoriet.
 
Tågrån i vilda western.
 
Han blev dock spårad och hittad av Deputy US Marshal William Anderson. Året därpå den 8 november 1878 hamnade dom båda i en revolverduell på ett postkontor. Detta slutade med att båda dog. Det i sig var inte helt ovanligt i den våldamma western men här fanns ytterliggare omständigheter.
Dom båda hade vuxit upp tillsammans och hade varit "best man" på varandras bröllop. Nu slutade det hela med att Andersons änka fick en belöning på 10000 dollar för Collins. Man säger att världen är liten och det gäller tydligen även för "the wild west".......
 
Collins banditgäng.
 
 
Allmänt, Händelser | | Kommentera |

The Ballad of Lefty Brown

Här om kvällen, då regnet öste ner, var det perfekt att titta på en ny westernfilm som kom förra året. Den heter The Ballad of Lefty Brown.
Handlingen äger rum år 1889 i staten Montana. En ny viktig befattning ska utses. Det är delade meningar om vem som som ska utses. Senatorn Edward Johnson, porträtterad av Peter Fonda, har en stor ranch och har sin syn på saken. På ranchen som han driver tillsammans med sin fru Laura, spelad av Kathy Baker, arbetar även hans vän sedan väldigt många år Lefty Brown gestaltad av Bill Pullman.
 
Laura på ranchen i Montana.
 
När Lefty och Edward följer efter några hästtjuvar så skjuts Edward ihjäl och Lefty klarar sig.
Detta är upptakten till att Lefty lovar Kathy att få tag på mördaren. Han får efterhand hjälp av en ung grabb som drömmer om att vara som westerns stora hjältar. Även en marshal som han känner sedan tidigare kommer till hans hjälp. Denna marshal spelas av Tommy Flanagan.
 
Tommy Flanagan som marshal Tom Harrah.
 
Denna jakt på banditgänget och mördaren får oanade konsekvenser som har kopplingar till montanas guvernör. 
Filmen är underhållande och det är bra och trovärdiga karraktärer. Den är filmad på montanas otroligt vackra vidder och man får en genuin westernkänsla både där och på rachen och i samhället. Pullman som gestaltar Lefty gör detta på ett lysande sätt, Lefty är kanske inte den smartaste killen i Montana, men han vet att ta hand om sina vänner och att vara lojal även om det innebär att hans liv kan få ett snabbare slut en nödvändigt.
 
Lefty Brown i en vacker natur.
 
Filmen är ca: 1 timme och 50 minuter. Det är väl investerad tid tycker jag. Filmen har bra handling, är snyggt gjord med bra skådespelare och återger slutet på westernperioden på ett bra sätt. Den är väl värd att se.
 
Ett exempel på hur man kan filma och ge snygga infallsvinklar..........
 
 
Filmer | | Kommentera |
Upp