Baren

Nu är äntligen väggarna, golvet och taket klara. Det var det tråkiga långdragna arbetet. Nu har jag börjat med arbetet på baren.
 
En gammal bar har fått bli stomme till det som ska bli den nya saloonbaren. Jag tog bort allt som satt runt stommen. Då blev det kvar som syns på bilden ovan.
 
Sedan har jag klätt in stommen i limmträskivor vilka jag har betsat. På ovansidan har jag monterat en skiva med skruv underifrån. Skivan har jag bestat och sedan lackat tre gånger för att få ytan lite hårdare och tåligare.
På barens framsida har jag sedan gjort tre infällningar med ram för lite dekorationsmålning - få se vad det kan bli - en del idéer finns redan. Fram till dagens inlägg så har jag nog lagt ner ungefär 120 timmars jobb på saloonen. Det kan man inte tro när man ser dessa bilder. Bättre översiktsbilder kommer......
Saloonen | | Kommentera |

Red Cloud

När dom vita en gång kom till den "nya kontinenten" så var den naturligtvis redan bebodd sedan länge.
På grund av en del missuppfattningar vid ankomsten till resmålet så blev dom redan boende där kallade indianer, ett samlingsnamn som sedan dess har levt kvar.
Dom har sedan dess med all rätt spelat en stor roll i kontinentens utveckling, kommer att återkomma i mängder med inlägg om händelser, personer och annat som rör detta heroiska folkslag. Den första personen jag kommer att berätta om är mannen som är känd under namnet Red Cloud.
Red Cloud, egentligen Maȟpíya Lúta, född 1822, död 10 december 1909.
 
Han föddes 1822 vid floden Platte River i Nebraska. Hans mamma, Walk as she thinks, tillhörde Oglala siouxerna och han far, Lone Man kom från Brulé siouxerna. Enligt deras tradition tillhörde barnet mammans klan så Red Cloud blev alltså medlem av Oglala stammen.
Hans föräldrar dog när han endast var runt tre år gammal.
När han kom upp i åren stred han mot andra stammar så som Pawneer och Kråkindianer, på detta sätt skaffade han sig i tidig ålder stridserfarenhet.
 
Red Clouds krig.
Flera präriestammar fanns i området Wyoming och Montana vid mitten av 1860-talet.. Det var nordliga Cheyenner, Arapahoer och Sioux-indianer. Den amerikanska armén och nybyggare respekterade inte indianernas område. På grund av detta och andra förhållanden ledde det fram till det som kallas Red Clouds krig.
Detta pågick mellan 1866 0ch 1868. Red Cloud ledde sina krigare till flera segrar mot den amerikanska armén. Det slutade med det stora fredsfördraget som tecknades vid Fort Laramie år 1868.
 
 Fort Laramie, som det kan ha sett ut 1868.
 
Det ledde bland annat fram till grundandet av "the great Sioux reservation" i Nebraska och South Dakota.
Red Cloud besökte också Washington DC där han träffade presidenten Grant.
1873 slog sig Red Cloud ner vid White River i Nebraska tillsammans med delar av sin stam.
År 1874 ledde general George Custer ett spaningsuppdrag med amerikanska armén in på Siouxerna område.
Dom spred snart nyheten att man hade funnit guld i Black Hills, siouxernas heliga berg, i South Dakota.
Snart invaderades området av lyck- och guldsökare. Det i sin tur gav upphov till det stora "sioux-kriget".
Innan det bröt ut besökte Red Cloud tillsammans med andra hövdingar president Grant för att få till ett fredligt stopp på kontraktsbrottet. Man blev då erbjuden 25000 dollar för marken. Ett kontrakt som ingen av hövdingarna skrev på.
Efter detta möte insåg red Cloud att hans stam aldrig skulle kunna besegra dom vita, som fanns i oändliga antal. 1878 slog han sig ner i South Dakota, där hans resevat fortfarande idag existerar. (Jag har själv besökt det och återkommer till det i ett nytt inlägg under Resmål.)
Red Cloud deltog inte i slaget vid Little Big Horn.
 
Hela sitt liv fortsatte han att kämpa för sitt folk och motsatte sig den amerikanska statens sätt att överta mer och mer land från siouxerna. 1909 gick han bort i en för tiden ansenlig ålder. Han hade sett sitt folk vara ett storslaget suveränt folk som rörde sig fritt över obegränsade landområden till att hamna på ett resevat styrt av ett annat folkslag. Han ligger idag begraven på Pine Ridge Resevation i South Dakota.
Red Cloud converterade till katolisismen där av korset på hans grav.
 
Han sade ett bevingat utalande: "Dom vita lovade oss många olika saker, med dom höll bara ett löfte -dom skulle ta vårat land och det gjorde dom".
Native americans | | Kommentera |

"Shoot-out" i Tascosa, Texas.

Klockan har precis passerat midnatt den 21 juli 1886. Fyra cowboys,Ed King, Frank Valley (Vallé), Fred Chilton och John Lang från LS Ranchen lämnar nöjeskvarteren och beger sig mot Upper Tascosa i Texas. Där ska King träffa sin nya flickvän - Sally Emory.
Medans King beger sig till hörnet av Spring street och Main street så stannar Valley, Chilton och Lang vid Equity Bar där dom binder sina hästar.
King kliver av sin häst vid Dunn & Jenkins Saloon. Där blir han hejdad av någon som står i skuggan av baren. Då han kliver upp på gångbrädorna blir han skjuten i ansiktet. 
Då han vänder sig om kliver saloonens bartender, Len Woodruff, ut från skuggorna och skjuter King ytterliggare en gång, Detta skott träffar King i nacken. Woodruff är hyrd av Jesse Jenkins, Emorys förre älskare.
Kings flickvän flyr nerför gatan. Lang som på något sätt uppfattat händelsen, ropar till sig sina andra två kompisar innifrån Equity Bar. De kommer ut men ser ingen framför den andra saloonen. De springer då runt och möter Woodruff, Louis Bousman, Charlie och Tom Emory och John “Catfish Kid” Gough. Det blir skottlossning med en gång.
 
Woodruff och Charlie Emory träffas direkt. Valley springer till ett tegelskjul där han blir träffad av en kula i ögat.
Han dör. Chilton skjuter ihjäl den oskyldige åskådaren och restaurangägaren Jesse Sheets.
Chilton blir i sin tur skjuten i bröstet av någon som gömmer sig bakom en brädhög. Innan han dör ger han sin pistol till Lang som flyt uppför Spring street tillbaka till Equity Bar.
Väl tillbaka får han sällskap av flera ranch cowboys samt av James East och hans vicesheriff Charlie Pierce.
De ger sig tillbaka till  Dunn & Jenkins Saloon där dom skjuter ner en springande person som visar sig vara John “Catfish Kid” Gough. Han har dock bara spelat träffad och kryper från platsen medans dom andra letar fler förövare.
 
Det hela slutade med mordåtal på Len Woodruff, Louis Bousman, Charlie Emory and John “Catfish Kid” Gough. I första rättegången slutade det med en dom till hängning. I den andra rättegången blev alla frikända.
 
En eldstrid med flera döda men ingen dömd.
 
Händelser | | Kommentera |
Upp