Ny klänning

Tänkte ge lite tips om en bra sömmerska om man vill ha snygga tidstypiska klänningar uppsydda.
Hon heter Madeleine och hon är väldigt kunnig och insatt i hur kläder syddes förr och framför allt hur dom såg ut.
 
Madelene i egen sydd klänning - hur snyggt som helst.
 
Hon driver en verksamhet med både sömnad, fotografering och arrangerande av olika tillställningar med inriktning på 1800-talets senare del.
 
Denna klänning sydde hon till denna sommar för att användas i 1870-tals oldwest-miljö.
 
Vill man komma i kontakt med henne finns hon på tex facebook - la belle epoque design. Det är absolut värt det om man vill ha en fin klänning som ingen en annan har. Finns även hemsida: www.lbedesign.se
 
 
 
 
 
 
Kläder | | Kommentera |

Vad spelade man på saloonerna?

På saloonerna spelade man en massa olika saker och spel, men det jag tänker på här är vilken musik man spelade. En term som användes när man pratade med hyfsat utbildade människor var "professor" och detta kallade man även solopianisten eller orkesterledaren på salooner, bordeller och dance halls.
Men vad spelade då dessa "utbildade" män?
 
Pianisten hade viktig roll på saloonen.
 
Alla ansedda pianister kunde sin reportoar av låtar skrivna av Forester, som skrev låtar från 1840-talet fram till 1864. Några av hans låtar som bör omnämnas är "Oh, Susanna" från 1848. Den handlar om guldrushen i Kalifornien. En annan låt är "Camptown races" från 1850. Det var en snabb låt som man dansade till. Han komponerade en hel del balader också, t.ex "Jeanie with the light brown hair" från 1854.
Fosters låtar spelades över allt men dom var förstås redan gamla under Deadwoods glansdagar. Nyare musik spelades också, tex Grandfathers Clock" av Henry Clay Work 1876 och "Carry me back to old Verginny" av James A Bland 1878.
 
Musik kunde vara bra för att hålla det lugnt på saloonen - men det fungerade inte alltid. Detta kan vi se på Andy Thomas tavla: "After the poker game".
 
I westernfilmer finns det nästan alltid med en saloonscen där någon spelar. Det är inte ovanligt att det då är låten "Oh! Dem golden Slippers"  från 1879 av James A Bland.
En hel del av låtarna som spelades då lever kvar idag och har spelats in av flera artister. Bra musik lever länge!
Nästa gång ni ser en westernfilm där någon saloonscen med musik finns med kan det ju vara lite kul att se vad det är för låt, kanske någon av de som jag nämnt här................
Allmänt | | Kommentera |

Civil War Weekend 2018

Då var det åter dags för ett besök i den svenska westernstaden. Föregående helg var temat the civil war. 1861-65.
Ett stort läger hade byggts upp av reenactors. I lägret lagades mat och på natten sov man i sina tält.
Ingen risk att någon skulle behöva frysa i den rådande hettan.
 
En del av lägret där man samsades emellan nord och sydsidan.
 
En annan del av lägret.
 
En del försäljning av olika saker som hör hemma i tiden från aktuell era. På lördagen var det uppvisningsslag på ett stort fält bakom showarenan. Där gestaltades slaget vid Pine Ridge.
 
Soldater från sydstatssidan rycker fram understödda av artelleri - mycket bra arrangerat.
 
Nordstatssoldater på väg till slagfältet.
 
På kvällen var det medborgarfest med levande musik. Dit anslöt även en hel del personer från nord-syd föreningarna, som finns både i Sverige och Danmark och många andra länder. Trevlig tillställning där vi knöt nya kontakter.
 
Många eleganta och tidstypiskt klädda kvinnor deltar också under dessa dagar då en svunnen tidsepok gestaltas på ett förträffligt sätt av alla inblandade. Mycket spännande och roligt att ta del av.
Ser redan fram mot nästa civil war helg på High Chaparral.
 
 
 
 
High Chaparral | | En kommentar |
Upp