Att längta till......

Här kommer några bildr tagna på High Chaparral att tänka tillbaka på i väntan på att den kommande säsongen ska dra igång........
 
Vad är en westernstad utan eget bränneri.........nyktrare möjligen? Mycker bra detaljer!
 
Perfekta prairie schooners, saknas bara några oxar eller mulor så kan färden ta sin början,
 
Gott Nytt År!
 
 
stämningsbild | | En kommentar |

Nybyggarjul in the old west

Julen har vi firat under en mycket lång tid och det är inget undantag i västern. Från mitten av 1800-talet och framåt innehöll julen ungefär samma festligheter och traditioner som den gör än idag. Julpyntning, tomte, gran, sockor vid eldstaden och kyrkobesök var sådant som förekom redan då. 
För nybyggare, cowboys, pälsjägare och bergsfolk så var det oftast mycket enkla förhållanden. Jultiden var också ofta en svår tid med kallt väder och snöstormar. Soldater som befann sig på sina utposter sjöng julmelodier för att få någon form av julkänsla på avlägsna platser.
 
Målning av Jack Sorenson
 
Trots att man hade små medel som nybyggare försökte man ändå fixa så mycket julstämning som man bara kunde. För att dekorera använde man naturmaterial såsom städsegröna växter, kottar, nötter, bär och järnek. En del hade till och med en gran dekorerad med tygband, garn, bär, popcorn på pappersremsor och andra hemmagjorda prydnader t.ex figurer gjorda av halm. Kakdegsprydnader och pepparkaksgubbar var också populärt.
Man försökte också ordna så festlig mat som möjligt. Konserverad frukt, viltkött och kanske till och med skinka. Många kvinnor började att baka flera veckor innan för ha något extra gott till helgen.Gåvor var ofta egengjorda i form av t.ex majsdockor, träleksaker, kuddar och broderade näsdukar. Fanns det ekonomiskt utrymme kunde barnen kanske få lite godis. På julafton kunde familjen samlas vid eldstaden för att sjunga julsånger. På juldagen var det om möjligt kyrkobesök och senare en god måltid med familj, vänner och grannar.
På den tiden uppskattade man nog julen mer än nu då vi tar den för given och räknar hur många lediga dagar vi kan få ihop.
 
Målning av jack Sorenson
 
Jag önskar alla mina läsare en riktigt God Jul.
 
 
Allmänt | | En kommentar |

Dodge City

En ny kategori har tagit form och först ut i den är Dodge City. Denna stad ligger i Ford County i Kansas och är namngiven efter Fort Dodge som ligger i närheten. Första bosättningen på denna plats av icke inhemska människor var Fort Mann som byggdes 1847 för att skydda resenärer på Santa Fe Trail. 1848 förstördes Fort Mann i ett indianöverfall.
 
På denna karta ser man var Dodge City ligger. Vill man veta mer on The Chisholm trail så finns det ett tidigare inlägg om den.
 
1850 byggde armén upp Fort Atkinson på samma ställe men övergav det år 1853. År 1859 byggdes Fort Larned lite längre åt nordöst. 1865 byggdes Fort Dodge för att bistå Fort Larned under dom förestående indiankrigen. Fort Dodge var bemannat till år 1882. Själva Dodge City kan spåras till ett övervakningshus som boskapsägaren Henry J Sitler byggde för att hålla koll på sin boskap. Detta låg nära Santa Fe Trail och Arkansas River. Fler och fler resande stannade på detta ställe. Andra såg ekonmiska möjligheter med den ankommande Santa Fe järnvägen. 1872 lades stadsplanen ut. George M Hoover öppnade stadens första bar i ett tält. I september 1872 nådde järnvägen fram, I och med den fick boskapshandeln ett rejält uppsving med nya förutsättningar. Förut hade man bl.a handlat med fuffelskinn och ben.
 
Bild från 1878, Robert Wrights Buffel skinns gård i Dodge City (se Ford County Historical Society)
 
Boskapshandeln var dock inte problemfri. Det visade sig att rasen Texas Longhorn (se tidigare inlägg) förde med sig en fästinburen sjukdom. Under flera år upprättades karantänområden vilka drabbade Dodge City. 1876 blev det nya förutsättningar och Dodge City blen den mest blomstande boskapsstaden i området. 1883 och 1884 hade staden sina bästa år och staden växte avsevärt. Mänder av salooner, bordeller och spelhallar inrättades. Staden blev den mest kända nybyggarstaden "in the west". 
 
Dodge City år 1876.
 
I Dodge City har det arbetat fler kända och ökända revolvermän än i någon annan westernstad. När fler jordbrukare bosatte sig i området skärptes karantänkraven på nytt och den västra boskapsleden stängdes. I och med det drog sig lycksökarna vidare mot nya mål. Dodge City blev en sömnig småstad precis som många andra småstäder i Kansas. I dag bor det ca: 27000 invånare i Dodge City.
 
 
Classic western town | | Kommentera |
Upp