Fort Laramie

Det finns hur många platser som helst som är intressanta  ur historisk western anknytning.  En plats som riktigt lyfter med historiens vingslag är Fort Laramie.  Denna plats har särskild stor betydelse för sioux-indianerna,  men det återkommer jag mer detaljerat till i ett annat inlägg.

Fort Laramie grundades redan runt år 1834 av William Sublette. Det byggdes där Laramiefloden går i hop med North Plattefloden i östra Wyoming. Anledningen till byggandet av fortet var att skapa en handelsplats för pälshanteringen i området. 1841 köptes stället upp av American Fur Company och döptes om till Fort John. Detta efter namnet på en av delägarna i företaget -John B. Sarpy.

 En målning föreställandes troligen William Sublette.

1849 köptes fortet av den amerikanska armén för att läget var perfekt som utgångspunkt för att skydda de vagnståg som var på väg väster ut på Oregon Trail. Den amerikanska staten gav 4000 dollar för fortet. Trots att fortet hette Fort John började det kallas "Fort Laramie" i folkmun som en förkortning av "Fort John vid Laramie-floden". Namnet Larmie kommer efter pälsjägaren Jacques La Ramee, som jag har nämnt i mitt inlägg om staden Laramie.

Fyra kompanier inkvarterades i fortet. År 1851 undertecknades det första fördraget mellan vita och indianer i "Fort Laramie" 1850-talet blev sedan ganska lugnt i området. Under 1860-talet blev fortet mer militariserat och anspänningen i området blev högre.

 Detta kort är från 1858 och är det äldsta kända kortet av fortet. Kortet togs av Samuel C Mills

Under amerikanska inbördeskriget 1861 - 65 flyttades fortets kompanier öster ut för att strida mot sydstaternas armé. I fortet inkvarterades då olika frivillig regementen fram till 1866. 1868 undertecknades det fördrag som i stora delar fortfarande är aktuellt för indianerna. (återkommer till detta betydande fördrag i senare inlägg)

Under 1876-77 pågick stora oroligheter mellan siouxer och cheyenne indianer och vita sedan guld hittats i Black Hills. Man bröt då från dom vitas sida 1868 års fördrag. Dessa oroligheter brukar kallas för "det stora sioux kriget". Fort Laramie nyttjades då som stationeringsställe och förråd för krigföring längre nordväst ut.

När järnvägen från öst till väst hade färdigställts hade inte fortet samma betydelse längre då färre nyttjade djurdragna vagnar för att sig väster ut. 1889 gavs order om att fortet skulle överges. Militären plockade bort allt som bedömdes som värdefullt och användningsbart. Den 20 april 1890 lämnade dom sista soldaterna Fort Laramie. Byggnaderna såldes på auktion och den militära marken började nyttjas av nybyggare. En era hade fått sitt slut. I dag klassas området som "Historiskt område" och det finns en del hus kvar samt en del ruiner och lämningar som vittnar om det som en gång var. Förr oss är det historia men för dom som levde där och då var det en kamp för överlevnad under hårda former där inget gavs lättvindigt.

 Fortet som det förmodligen såg ut runt 1860-talet. Skulle kunna ge en dollar eller två för att kunna resa tillbaka och uppleva hur det var att vara där en sensommar dag, varför inte just 1868?
Byggnader, fort m.m. | Laramie, Wyoming | | Kommentera |

The duel

Jaha då var det dags för en film igen. Den här gången har jag sett filmen "The duel" som är nästan två timmar lång.
Handlingen utspelar sig under 1880-talets sista hälft i en liten stad i närheten av mexikanska gränsen i Texas.
Den här staden styrs mer eller mindre av Abraham Brant som är någon sorts fripastor som utövar sitt bibelkunnande på lite udda sätt. Rollen görs av Woody Harrelson som är klippt och skuren för denna roll.
 
Pastor Abraham Brant.
 
Ingen i staden vågar ifrågasätta den auktoritäre ledaren.
Guvernören i området får uppgifter om att det har hittats flera döda människor i en flod i närheten av Brants stad. Han vill förstås utreda detta och kontaktar  David Kingston, som arbetar som Texas Ranger. Denna man spelas av Liam Hemsworth. Enligt mitt tycke framstår han som lite tam och ser ut lite som mammas pojke. Här kanske man skulle ha hittat någon med ett litet mindre prydligt utseende.
 
Liam Hemsworth som David Kingston.
 
Kingston tar sig an uppdraget p.g.a lite olika anledningar. Hans familj har bl.a en koppling till den aktuella staden sedan lång tid tillbaka.
Kingston tar med sig sin fru på uppdraget till denna riskfyllda plats. Frun spelas av Alice Braga och heter Marisol i filmen. Dom utgör ett snyggt par och får ganska snabbt kontakt med Brant när dom anländer till staden.
 
Herr och fru Kingston.
 
Det dröjer inte länge innan problemen börjar knacka på dörren till detta rättskaffens par. Man upptäcker ganska snart att det inte finns några mexikaner i staden, detta trots att den ligger väldigt nära gränsen till landet i söder. Vad beror det på? En viss spänning finns i filmen och även om man kan räkna ut var holmgången kommer att stå så tar filmen en del vändningar som man inte har tänkt sig. Jag kunde ha tänkt mig ett annat slut - eller vad tycker ni?
 
 
Filmer | | Kommentera |

Shoot out i Abilene, Kansas.

Abilene var en stad i Kansas där många cowboys från Texas stannade när dom drev boskapshjordar till järnvägen för vidare transport. Det fanns många salooner och underhållningsställen.
Ett av dom mest populära "vattenhålen" för törstiga kofösare var Bull´s Head Saloon. Det stället drevs av en texasbo vid namn Phil Coe. Coe borde ha varit nöjd med att hans affärer gick bra och att han hade ett bra liv i staden. Istället hade han utvecklat ett hat mot "the town marshal". I oktober 1871 var det ingen mindre än James Butler "Wild Bill" Hickok som upprätthöll lagen i Abilene.
En gatuvy från Abilene i Kansas.
 
Ryktena säger att Coe försökte att få den beryktade revolvermannen John Wesley Hardin att skjuta Hickok. Denne tyckte dock att Coe fick sköta sitt eget dödande.
Den 5 oktober 1871 på kvällen var Coe ute och firade på stan tillsammans med många andra. I närheten av Alamo Saloon kom det fram en lösspringande hund som försökte bita Coe. Coe sköt då mot hunden men missade. Någon som inte missade skjutandet var Hickok som kom till platsen. Hickok uppmanade Coe att lämna över sitt vapen.
Coe sköt då två skott mot Hickok. Båda kulorna missade sitt mål.
 
James Butler "Wild Bill" Hickok
 
Hickok drog sina två Navy Coltar och sköt två skott. Hickok missade inte sitt mål. Den 9 oktober dog Phil Coe av sina skador. Coe fick som han ville - en shootout mot Hickok, han hade nog tänkt sig en annan utkomst av uppgörelsen. Hans hat mot Hickok blev hans död.
Händelser | Abilene, Wild Bill | | Kommentera |
Upp