Mason County kriget

Mason County ligger i Texas. Där hade boskapsstölder länge varit ett problem. På våren drevs boskapshjordar norr ut och bossarna som drev boskapshjordarna var inte så nogräknade med vilka djur man plockade upp - det kunde vara omärkta djur , men även djur med andra märkningar.
 
Texas longhorn, kanske någonstan i Texas.
 
Tyskar hade under 1840-talet flyttat till området. Dom fann att boskapsbranchen var tuff och dom utsattes både för boskapstjuvar och indianer. År 1860 dödades countyts sheriff, Thomas Milligan, av indianer. 1872 valde den mestadels tyska befolkningen i countyt John Clark till sheriff och Dan Hoerster till boskapsinspektör. Dessa smalade snart ett uppbåd för att ta tag i dom ökande boskapsstölderna. Efter en tid träffade dom på Backusbrödernas gäng och åtta andra individer med en stulen boskapshjord.
 
Boskapen skulle med oavsett om det var vattendrag i vägen. Målningen: "River crossing" av Andy Thomas.
 
Uppbådet lyckades gripa Lige Backus, Pete Backus, Charley Johnson, Abe Wiggins och Tom Turley. Dessa tog man med till Masonfängelset. Den 18 februari 1875 bröt sig ca: 40 personer in i fängelset och tog med sig ett antal fångar. Med ett uppbåd på ca: 6-7 civila tog sheriff Clark upp jakten på gänget. Dom fann gänget i södra utkanten av staden i full färd med att hänga boskapstjuvarna i en stor ek. Lige och Pete Backus och Abe Wiggins var redan döda. Två andra klarade sig med livet i behåll. Detta blev upptakten till ett medborgargarde som jagade rätt på boskapstjuvar och skurkar vilka inte sällan hängdes direkt.
Gamel som hade fått vetskap om att han var ett mål för medborgargardet samlade ihop ett helt gäng och begav sig till stan. Sheriff Clark lämnade då stället och återkom sedan tillsammans med 62 stycken personer, alla av tyskt ursprung. Man kom fram till att det skulle vara färdigt med laglösheten och hängningar utan rättegångar mm.
Men i maj 1875 sköt den tyske ranchägaren Peter Bader ihjäl amerikanen Tim Williamson. Ingen dömdes för dådet och spänningen steg i området. Cooley, som hade fostrats av familjen Williamsom svor att hämnas och få tag på dom skyldiga. Den 10 augusti sköt han Worhle, som hade varit med och gripet Williamson, i bakhuvudet.
 
 Ett tänkbart medbogargarde.........
 
Cooley satte ihop ett gäng med bl.a George Gladden, John och Mose Beard och Johnny Ringo (kommer ett separat inlägg om honom senare). 60 män under ledning av Bader, Hoerster och Sheriff Clark lade sig i bakhåll för Gladden och Mose Beard. Beard dödades. Cheney, som hade varit med och ordnat bakhållet dödades av Cooleys män. Hoerster dödades av Scott Cooley, Gladden och Bill Coke, när han red förbi en frisörsalong i staden.Coke dödades nästa dag av ett uppbåd.
Guvernören Richard Coke skickade Texas Rangers till stället för att få ordning. Sheriff Clark greps men blev inte åtalad, han sade upp sig och försvann. Cooley lyckades man inte få tag på.  I november 1875 dödade Cooley gäng både Charley och Peter Bader. Ringo och Cooley kunde gripas men rymde från fängelset sedan dom fått hjälp av ca: 40 personer. 
 
 Texas Ranger Bricka, från kompani D, som var på plats i Mason.
 
På sommaren 1876 var det nya oroligheter i området, men sedan försvann både Ringo och Colley. Den 21 januari 1877 brann rättshuset ner och då förvann alla bokförda handlingar över dessa oroligheter.
Det hela borde ha kunnat lösts på annat sätt så hade fler klarat livhanken, eller vad tycker ni?
 
 
 
 
 
Händelser | | Kommentera |

Frihet

Då jag satt och läste en bok om indianer kom jag på denna nya kategori. Den kommer innehålla uttalanden av kända och okända indianer i olika positioner och från olika stammar. Kategorin kommer alltså kontinuerligt att fyllas på. Först ut är Ten Bears, en comanche hövding, konstaterande från senare delen av 1800-talet. Fritt översatt av mig:
 
"Jag föddes på prärien där vinden blåste fritt, där inget skymde solens strålar. Jag föddes där inga gränser fanns, där allt levande andades fritt. Jag känner allt vatten och all skog mellan floderna Rio Grande och Arkansas.
Jag har jagat på denna mark. Jag har levt som mina fäder före mig och precis som dem har jag levt lycklig."
 
Chomanche krigare fotograferade på oändliga vidder där solens strålar aldrig bryts. Fotot tagit 1892 av okänd fotograf.
uttalanden av indianer | | En kommentar |

Ladies fight - bordellbråk.

År 1880 kom Alice Abbott till El Paso i Texas. Hon var först med att sätta upp en bordell på Utah Street. Efterhand fick hon konkurrens av ytterliggare en inrättning i samma bransch. Det var en fransk-kanadensisk kvinna vid namn Etta Clark som startade den. Till en början var dom goda vänner.
Bessie Colvin, en mycket vacker kvinna, började att arbeta hos Abbott där hon snart blev den mest efterfrågade.
 
Bessie Colvin - 1886.
 
Efter en längre tids meningsskiljaktligheter med förestånderskan Abbott så har Colvin fått nog. Den 18 april 1886 stormar hon, något berusad,  genom bordellens salonger och tydligt uppger att hon hädanefter kommer att finnas på andra sidan gatan hos Clark.  Abbott skickar över två av sina andra kvinnor till Clark för att hämta tillbaka henne. Colvin låter sig inte övertalas till det. Abbott hade också tidigare försökt att klappa till Colvin då hon hämtade sina saker hos henne.
Abbott blir ursinnig och går själv över till Clarks ställe och knackar på och käver att få prata med Colvin.
Clark öppnar bara en liten springa i dörren och säger att Colvin inte vill prata med Abbott. Covin hade sagt till Clark att Abbott kommer att slå ihjäl henne om hon får chansen.
Abbott som är en kraftig kvinna trycker in dörren så den lilla smala Clark åker in i rummet.
 
 Abbott går direkt mot Colvin. Clark försöker då klippa till Abbott med en gaständare. Abbott slår då till Clark i ansiktet så hon åker in i sitt sovrum. Hon får sedan tag i Colvins vrist och drar ut henne mot ytterdörren. Clark kommer då tillbaka, denna gången med en .44 kalibrig Iver Johnson revolver med benhandtag i ena handen.
Colvin har då sparkat sig fri. Clark riktar revolvern mot Abbott och skriker: "lämna mitt hus". Alice säger att hon ska göra det men går mot Colvin. Clark trycker av och skottet träffar Abbott i skrevet.
 
Etta Clark.
 
Abbott staplar ut ur huset och ramlar ihop på gatan utanför. Clark skjuter ytterliggare ett skott som missar.
Några kvinnor från Abbotts bordell hämtar henne och bär tillbaka henne dit.
Abbott överlever och Clark blir frikänd då man ansåg att det hela skedde i självförsvar.
Känns som att det gällde att välja rätt arbetsgivare på den tiden............?
 
 
Kvinnor in the old west | | Kommentera |
Upp