Annie Oakley, del 1

Att vara kvinna och dessutom skapa sig ett rykte och ett namn i "the old west" var inte lätt. Men en som lyckades bra var Phoebe Ann Moses. Hon föddes 13 augusti 1860 i Darke County i Ohio, dit familjen hade kommit från Pennsylvania. Hennes föräldrar som hette Jacob och Susan var kväkare och hyrde en gård i Ohio.
Ann var ett av sju barn. Hennes systrar kallade henne för Annie. Redan tidigt blev livet hårt för Annie. 1866 dog hennes pappa i lunginflammation. Mamma Susan hade ingen möjlighet att själv försörja alla barnen. Så Annie lämnades 9 år gammal till fattighuset i området. När hon var 10 år blev hon tjänarinna hos en lokal jordbruksfamilj. Hon skulle passa småbarn och ta hand om kökstjänster. Familjen var hård emot henne och hon kallade refererade senare i livet till dom som vargar. Efter ca: 2 år i familjen rymde hon tillbaka till fattighuset och sedan tillbaka till sin mamma, som nu hade fått ytterliggare ett barn med en ny äkta make. Han hade dock redan dött när Annie kom tillbaka.
 
 Annie med ett av sina gevär.
 
Annie hade redan innan blev bortlämnad lärt sig att avfyra ett gevär. När hon kom tillbaka till familjen började hon jaga för att alla skulle kunna få mat. Hon blev så duktig att hon sköt fasaner och rapphöns i huvudet för att köttet inte skulle bli förstört. Hon sålde också kött till restauranger och hotell. Med dom nya inkomsterna kunde familjen börja betala av lånen på gården.
I tidiga år mötte hon Francis "Frank" Butler när han uppträdde med sin skytteshow i Cincinatti i Ohio. Han antog utmaningar från lokala skyttar och man fick sedan slå vad om utkomsten i tävlingen.
 
 Francis "Frank" Butler som var en duktig skytt mötte dock sin "överkvinna" i 15 åriga Annie.
 
Fortsättningen på Annies spännande levnadsöde kommer snart...........
 
 
 
 
 
Kvinnor in the old west | | En kommentar |

Homesteaders

Lite kuriosa om homesteaders, jordbrukare. Då den amerikanska staten ville få fler människor att bosätta sig på andra ställen än i städer så lade dom fram "Homestead laws" - jordbrukslagar. Tänkte berätta lite mer ingående om det senare. På detta sätt lyckades staten i alla fall  få ca: 135 miljoner hektar uppodlade eller använda som betesmark.
Marken som gavs bort, under vissa premisser, gav män och kvinnor möjligheten att skapa sig nya hem.
I Montana fick man över 150 000 nya jordbrukare på detta sätt. Det var den staten som hade flest nya markägare.
 
En familj med nya jordbrukare, kanske någonstans i Montana. Skulle gissa någonstans i slutet av 1870 eller början av 1880-talet, med tanke på kläderna.
 
I North Dakota och Nebraska fick man ca: 220 000 nya fastighetsägare. Dessa började att odla upp marken, men även använda den som betesmark. Man odlade allt man behövde förutom tobak och socker. Man byggde sina egna hem av lera och trä (se bilden ovan), Om man inte kunde gräva egen brunn för att få vatten fick man hämta det i närmaste vattendrag.
 
Fyra systrar vid sitt lerhus i Nebraska på 1880-talet.
 
Man kan tänka sig att det var ett hårt arbete från tidig morgon till kväll. Det gällde att få mat till sig själv och till djuren. Drivkraften att ha något eget och att få bestämma sin egen dag var stor.
Hur länge skulle en modern människa från idag stå ut på ett sådant ställe som dom fyra systrarna i Nebraska hade................? Fritt fram för egna reflektioner.
Allmänt, Classic western things | | En kommentar |

Stämningshöjare

Lägger ut lite bilder på några detaljer i min saloon.
 
Under ett älghorn har jag placerat en bild på en familj med nybyggare. Bilden har jag ramat in i en sliten ram som passar in i stilen. Ovanför sitter en reklamlapp från Wells Fargo.
 
Bredvid den stora barspegeln hänger ett kort på Annie Oakley. Kommer ett inlägg om henne längre fram.
 
Vad vore en saloon och bar utan ett lagom inslag med whiskey. Bäst att ha några karaffer och finglas om det skulle dyka upp några prominenta saloongäster vid bardisken.........
 
Fler detaljer från saloonen kommer vart efter. Håll utkik i bloggen.
 
 
 
 
Saloonen | | Kommentera |
Upp