Annie Oakley, sista delen.

Fortsättning från föregående inlägg om Annie Oakley:
 
Efter att Annie hade slagit Butler i en skyttetävling där Butler missade sitt 25:e skott började paret att umgås lite till och från. Detta resulterade i att de senare gifte sig den 20 juni 1882 i Windsor i Kanada. En del påstår att de gifte sig så tidigt som 1876 men det finns inga papper som styrker detta.
I maj 1882 började paret att uppträda tillsammans och det var då Annie tog artistnamnet Annie Oakley. Butler förstod snart att Annie drog mest publik och han antog mer och mer rollen som hennes manager. 1884 träffade hon den beryktade siouxhövdingen Sitting Bull. Detta skedde i St Paul i Minnesota. Hon gav honom då ett signerat kort och han gav henne dom mockasiner vilka han hade haft på sig under slaget vid Little Big Horn 1876. Han kallade henne för  "Watanya Cicilla" - Den Lilla Säkra Skytten.
 
Sitting Bull - ett "sittande" kort passar bäst till hans namn;)
 
1884 träffade Annie William "Buffalo Bill" Cody. Dom kom överens om att hon skulle få provuppträda i hans Wild West Show i tre dagar. Det blev 16 säsonger. Hon kunde skjuta korken ur en flaska och släcka ett ljus med ett skott på 30 meters håll. Hon kunde även träffa smala sidan på ett spelkort.
År 1887 åkte showen till England där man uppträdde i London, man gav över 300 shower och man uppträdde för drottning Victoria och kungafamiljen. Därefter åkte man tillbaka till Amerika för att återvända till Europa tre gånger till; 1889, 1891 och 1892.
 
Reklam för Annies man Butlers skarpskytteförmåga.
 
Annie Oakley i reklam för den största western-showen.
 
Annie fortsatte att turnera med showen. 1901 när hon var på väg med tåg för att uppträda så fronalkrockade hennes tåg med ett annat tåg. Hon var då 41 år gammal och beslöt sig för att sluta hos Buffalo Bill. Hon var då den som tjänade mest av dom som uppträdde.
1910 blev hon tillfrågad av Buffalo Bill om hon ville delta i hans nya show, men hon tackade nej. Hon gav en del uppvisningar och lektioner på egen hand med Butler. 1912 byggde dom ett hus i Cambridge i Maryland. Dom byggde det så så att hon kunde jaga från taket och skjuta ut mot floden.
1922 var hon med om en bilolycka i Florida. Hon fick en fraktur i ena höften och bröt ena vristen. Trots detta fortsatte hon att jaga och sjuta. Dom återvände så småningom till Ohio. Annies hälsa blev sämre och hon dog den 23 november 1926 p.g.a en blodsjukdom. Butler sörjde henne så mycket att han slutade att äta. Han dog 18 dagar efter henne.
 
Annie och Butler ligger begravda på Brock Cemetery (kyrkogård)  nära Greenville i Ohio.
 
Annie blev 66 år gammal och blev känd över hela världen och allt började med att hon sköt fasaner och rapphöns för att familjen skulle få något att äta.............ett enastående livsöde.
 
 
 
 
 
 
 
Kvinnor in the old west | | En kommentar |

Hickok 2017

Då var det dags för en film igen. Denna gång har filmen anknytning till verkligheten i allra högsta grad. Sedan kan man naturligtvis fråga sig om det är verklighetstroget. Återkommer till det lite längre fram.
Filmen som jag har sett denna gång heter Hickok, efter den berömde lagmannen och revolvermannen med samma namn. (Vill ni veta mer om hans minst sagt spännande liv så kan ni gå in på tidigare inlägg där jag skriver om honom).
Det har tidigare gjorts filmer om denna person och det med all rätt. Denna gång spelas han av Luke Hemsworth, som förstås är en bra skådespelare, men han passar enligt mitt tycke inte in som den legendariske "Wild Bill" Hickok.
 
 Luke som Wild Bill.
 
Han är allt för prydlig om man jämför med orginalet. I denna film får vi följa Hickok när han kommer till staden Abilene 1871. En stad som präglas av laglöshet, spelande och supande. Hickok kommer i kontakt med saloonägaren  Phil Poe som gestaltas av Trace Adkins. Poe är kanske inte riktigt den han utger sig för att vara.
Han är tillsammans med Mattie som Hickok känner sedan tidigare. Detta gör deras relation mer komplicerad.
 
 Trace Adkins som saloonägare Poe. Trace är som klippt och skuren för westernfilmer.
 
Poe är väl egentligen inte så intresserad av att få ordning i staden. Stadens borgmästare George Knox utser dock Hickok till marshal. Knox spelas av låtskrivaren och countrystjärnan Kris Kristofferson. I och med denna utnämning så börjar konflikterna, både med Mattie, Poe och med stadens invånare.
 
Mattie spelad av Cameron Richardson.
 
Vad tycker då jag? Som westernfilm utan att tänka på att den speglar sådant som hänt så är den absolut helt okey och sevärd. Tänker man på verkligheten och det liv som Hickok hade kunde man gjort denna film så väldigt mycket bättre. Lagt ner mer tid på att hitta rätt karaktärer och följt verkligheten lite mer. Filmen är 1 timme och 28 minuter lång. Denna tid går fort då det hela tiden händer något och handlingen drivs snabbt frammåt.
Miljömässigt och stilmässigt får den mer än godkänt - en bra western.
 
 
Filmer | James Butler Hickok | | Kommentera |

Till salu

Om man har en rejäl spann full med pengar som man absolut inte behöver till något annat så finns det nu
western-memorablia av rang till salu.
Några föremål passade perfekt i tid då jag har börjat skriva om Annie Oakley.
 
Detta dubbelpipiga hagelgevär fick av Carolina Hotell i Pinehurst, North Carolina 1917 då hon hade haft skjutlektioner där. Utgångspriset är "bara" ca: 1,5 miljoner kronor.
 
Vill man inte samla på vapen men ändå vill ha något från Annies karriär så finns det även andra föremål.
 
 
Denna guldklocka och broschen fick hon av "Buffalo Bill" Cody i anslutning till deras första Wild West Show i Frankrike år 1889.  På detta är utgångsbudet endast ca: en halv miljon kronor.
 
Vill man istället köpa något från någon som inte är lika känd som damen ifråga så går det. Då finns det t.ex en Merwin Hulbert revolver som har tillhört Texas Ranger George Washington Arrington. Tillsammans med revolvern som är från 1880-talet så säljs bl.a en av hans sheriffstjärnor.
 
 För dessa fantastiska historiska westernprylar får man räkna med att ge minst 55000 kronor.
 
Är man nu intresserad så finns detta hos GaryHendershott.Net
 
Allmänt, Vapen | | Kommentera |
Upp