Sommaren närmar sig......

Här kommer några bilder med wild west tema.
 
Kortet tagit vid entrén in till mexicostaden i High Chaparral. Här kan man verkligen förnimma känslan av de södra delarna av "the old west".
 
Det djur som enligt mitt sätt att se det karaktäriserar den amerikanska western bäst - den amerikanska bison oxen. Dessa djur har jag fotat på Gate Bison farm. Se särskilt inlägg om det.
 
 
stämningsbild | | Kommentera |

Harry "Sam" Young

Young arbetade som bartender på saloonen No. 10 i Deadwood i Black Hills. På något vis hade han något otalt med en man som kallades Laughing Sam Hartman. Detta var en man som spelade mycket på olika salooner och han rånade en och annan dilligens också.
Hartman hade öppet hotat att döda Young. En gång till och med inne på No. 10. Han hade bett delägaren Carl Mann att få låna ett vapen så skulle han döda Young där och då. Nu blev det inte så.
Hartman var kompis med en kills som hette Myer Baum, men som kallades "Bummer Dan" bara för att han hela tiden skulle låna av andra, t,ex cigaretter, tobak, måltider m.m.
En sen kväll i slutet av augusti 1876 lånade Hartman ut sin rock till Bummer Dan, som stövlade in på No. 10. Bakom bardisken stod Young. Young sköt Bummer Dan till döds direkt på platsen i tron om att det var Hartman.
Young ställdes till svars för mord men blev frikänd av jurien.Det var precis efter att McCall hade blivit frikänd vid första rättegången för mordet på Wild Bill Hickok.
 
Deadwood som det kunde ha sett ut då Young kom dit 1876.
 
I oktober skulle det bli en ny rättegång mot McCall och då kände Young att det var bäst att lämna Deadwood så han slapp att riskera samma sak. För att ta sig till järnvägen i Cheyenne så tog han jobb som en av tio vakter på en guldtransport.
 
När Young var ung så läste han många western-noveller och det var det som fick honom att lämna sitt hem i New York 1863. På sin resa väster ut så arbetade han som pälsjägare, rallare m.m. När Young var 18-19 år kom han till Hays City i Kansas. Där blev han kär i en dans-palats-tjej. En kväll spenderade han 40 dollar på henne och dansade hela kvällen med henne.
Efteråt väntade Young på kvinnan utanför stället. Wild Bill Hickok kom då fram till honom och påtalade att han sett hur Young hade gjort av med alla sina pengar under kvällen. Wild Bill gav Young en del råd.
Wild Bill lärde Young hur man selade på ett sex-spann mulor och hur man körde dom. Young fick sedan arbete som mul-kusk och arbetade ett halvår i Hays City.
 
Mul-spann.
 
När Jenney expeditionen gick in i Black Hills 1875 deltog Young som mul-kusk. Under denna resa träffade han på Calamity Jane. Hon var utklädd till soldat (man), men blev upptäckt. Hon blev ombedd av befälhavaren att lämna truppen. Hon frågade då mul-kuskarna om hon fick följa med dom då hon inte ville rida ensam p.g.a siouxindianernas fientligheter mot vita just då i Black Hills. Det fick hon. Hon åkte ofta med Young. En gång välte han sin vagn så dom åkte ner i ett vattendrag.
 
Calamity Jane.
 
Varje gång hon träffade på Young påminde hon honom om den gången han försökte dränka henne.
Efter expeditionen hamnade Young i Custer City där han drev en Saloon. Han tackade nej till att bli "town marshal" men gick med på att vara vice sheriff.
1876 hamnade han i Deadwood och började arbeta på No.10. Där träffade han på Wild Bill igen. Wild Bill berömde Carl Mann för att han hade anställt en sådan hedervärd och arbetssam man. Vad som hände därefter vet vi vi ju redan.
Young hamnade till sist i Portland i Oregon.
Intressanta personer | Deadwood, No.10 | | En kommentar |

Filmwestern som hade rätt "skott" till sina revolvrar.

En man som har personifierat westernrollen och som byggt i stort sett hela sin karriär på den är George Randolph Scott. Han föddes den 23 januari 1898 i Orange County i Virginia, USA. Hans familj hade det bra ställt då hans mor kom från en förmögen familj. Han kunde därför gå i provatskola. Han var duktig på idrott.
1928 började han inom filmens värld. Där kom han att verka fram till 1962. Han hade då medverkar i över 100 filmer av vilka 62 stycken var westernfilmer.
 
 
 
Scott var lång och rakryggad och passade perfekt som westernhjälte. Då han blev lite äldre fick han ofta spela karaktärer som hade sett allt, fått utstått lidande och förluster och som uppträdde med ett stoiskt lugn och självsäkerhet byggd på erfarenhet.
 
Innan han började med film så deltog han i första världskriget. Han stred i ett arilleriförband i Frankrike. Han försökte även få deltaga i andra världskriget. En ryggskada gjorde att han inte blev uttagen. Scott var gift två gånger i sitt liv. Patricia Stillman var den kvinna som han äktade sist. Dom var gifta fram till 1987 och hon levde sedan till 2004. Dom hade två adoptivbarn tillsammans.
 
 
 
Scott var god vän med Fred Astaire och Cary Grant. Han höll sitt privatliv för sig var en mycket religiös man. 1987 dog Scott i Beverly Hills i Kalifornien. Han hade då genom smarta och djärva investeringar lyckats omsätta sina filmpengar m.m. till en förmögenhet på runt 100 miljoner dollar.
 
Randolph och Patricia ligger idag begravda bredvid varandra på Elmwood Cemetery i Charlotte i North Carolina.
 
Några av de westerfilmer som Scott var med i är:
En ritt för livet,
Den laglösa staden,
Colt .45,
En skarpskytt i Arizona,
Diligens väster ut,
och mer än 55 filmer till. 
 
 
Skådespelare | | Kommentera |
Upp