Pearl Leopold

År 1884, på Alla hjärtans dag, begravdes pearl Leopold på Mount Moriah kyrkogården i Deadwood. Hon låg i en kista folierad med silver. Hon var klädd i en påkostad klänning. På den blomstersmyckade kistan fanns en silverskylt där det stod att hon fått vila. 
Fram till januari 1883 hade Pearl arbetat som glädjeflicka på Rose Barnetts bordell i Deadwood. Hon flyttade då till samhället Spearfish och började jobba på Murray House. I Spearfish var klimatet råare och bordellerna inte lika fina som i Deadwood.
 
Harrisons oljemålning av Deadwood där Pearl arbetade.
 
På något sätt hade Pearl förnärmat en man vid Fred Higgins. Den 12 februari 1884 kom Higgins tillsammans med cowboyen William Hill in på bordellen.  Higgins fick tag i Pearl och slog henne i ansiktet med sin revolver så att hennes näsa gick av. han sköt henne sedan med 6 skott och släpade in henne i ett rum. Där kontrollerade han hennes skador och förvissade sig om att hon inte skulle överleva. Higgins och Hill lämnade samhället och lät alla förstå att ingen skulle ta dom levande. Åtminstone skulle några lagmän stryka med i striden.
 
Tom Ryans målnings av en saloon/glädjehus - det kunde gå vilt till
 
Pearls kropp transporterades tillbaka till Barnetts hus i Deadwood där begravingsförättningen ägde rum. Den var mycket välbesökt.
I Spearfish kunde inte invånarna förstå hur någon kunde behandla en kvinna på det sätt som Higgins hade gjort.
Kvinnor in the old west | | Kommentera |

Litte Wolf

Litte Wolf tillhörde stammen  Northern Sotaeoo hos dom nordliga Cheyennerna. På dras språk hette Ohcumgache. Han föddes någon gång på mitten av 1820-talet och blev efterhand en framstående hövding i stammen. Han ledde bl.a en grupp krigare som kallades Elk horn scrapers under dom nordliga präriekrigen. Han deltog många krig t.ex Red Clouds (se tidigare inlägg om honom) krig som varade mellan 1866 till 1868. Han var en av hövdingarna som slrev på Laramie-fördraget 1868.
 
Little Wolf vid Laramie år 1868.
 
Han blev invald i dom Förtifyras råd, vilket är cheyenneindianernas högsta råd. Han blev också företrädare för god medicin vilket gjorde att han skulle hålla sig över ilska och alltid se till stammens bästa framför sig själv.
Vid slaget vid Little Big Horn 1876 var det hans spejare som gjorde att Custer attackerade indianlägret utan att kontrollera läget. I november 1876 kapitulerade han och Dull Knife för överste Ronald S Mackenzie. Det gjorde att dom och deras stam hamnade i Oklahoma nära Fort Reno. Efterhand flydde dom tillsammans med 300 cheyenneindianer norr ut.
 
Little Wolf och Dull Knife.
 
Little Wolf grupp tog sig ända upp till Montana där dom också sedan fick stanna kvar. Senare i livet blev Little Wolf spejare åt amerikanska armén. Vid en skärmytsling vid en handelsstation vid Eugene Lamphere den 12 December 1880 blev han ansvarig för Starving Elks död. P.g.a detta gick han i frivilig exil från stammen. Alla hans hövdingtitlar togs ifrån honom. År 1904 dog han på det Nordliga Cheyenne resevatet. han ligger begrav på Lame Deer kyrkogården som finns i Rosebud County i Montana.
 
 
Native americans | | Kommentera |

Sista helgen

Om man vill leva westernliv i genuin miljö så har sista öppna helgen på High Chaparral varit. Den var den 31/8 - 2/9. Många medborgare och reenactors var där. Det förhöjer stämningen avsevärt.
 
Ett tåg på väg in mot stationen på Main Street.
 
Vädret var perfekt, lite svalare än den heta präriesommaren som vi har haft. Det är en fröjd att vistas i denna stad som har allt som kan tänka sig om man är intresserad av westernperioden i den amerikanska historien.
 
En lunch på River City First saloon gör att man orkar lite extra.
 
Nu är det bara att se fram mot nästa säsong. Läsa spännande literatur och se bra westernfilmer när höst och vintermörkret gör entré. Och förstås lite extra tid att skapa intressanta inlägg på bloggen..........
stämningsbild | | Kommentera |
Upp