Tapet

Tapeter är ju ingen nyhet inom inredning. Det har funnits i flera hundra år, så också i dom gamla saloonerna.
Det gäller ju förstås att hitta något som är tidstypiskt passande. I mitt fall fick det bli en ljus tapet med lite silvergrå medaljonger. Valde ljust då saloonen annars kommer att bli för mörk.
Underarbetet med spackling och slipning tog en viss tid och var inte alls roligt. Man får dock tänka framåt och lyssna på lite bra countrymusik när man håller på, det underlättar. Själva tapetseringen gick rätt snabbt då det bara är "halva" våder som skall upp.

Oj, bilden blev visst åt fel håll, så jag har inte satt tapeten i taket. Fortsättning följer......
 
 
Saloonen | | Kommentera |

Display-skåp

Inredning är ju något som är modernt. Man ser det i tidningar och det går program i stort sett på alla kanaler om olika inredningsstilar m.m.
Tycker man nu om western så går det naturligtvis att inreda från golv till tak i detta ämne. (Följ gärna saloonbygget under fliken saloonen). Man kan göra genuina golv, tapetsera med tidstypiska tapeter, möblera med passande möbler och så vidare. Man kan också inreda med mindre detaljer som lyfter fram "the old west".
 I mitt första inlägg om inredning tänkte jag visa hur jag byggde och inredde ett displayskåp på aktuellt tema.
Först försökte jag bestämma mig för vad jag ville visa i mitt skåp. Det dök upp massor av olika teman, men till slut så bestämde jag mig för att göra ett tema på Wild Bill Hickok. (Det kommer ett inlägg längre fram som behandlar denne intressanta man).
Vad skulle jag då ha i detta skåp. Det första jag köpte in var en replika av hans vapen. Det fick jag tag på i England. På dom flesta ställena var dom slutsålda men efter mycket letande hittade jag ett.
Så här ser det mycket eleganta vapnet ut. Hickok hade två sådana här.
Jag läste på om Hickok och kunde då plocka ut en del detaljer som skulle kunna passa. Då han hade varit sheriff i Abeline så införskaffade jag en sheriffstjärna, en kopia av den riktiga, från Abeline. Fem spelkort passar ju naturligtvis också bra in och varför då inte förevisa "död mans hand".
Och när man ändå är inne på kortspel så passar det förstås bra med några spelmarker från Deadwood.
Patroner förbrukade han också några stycken - så då fick det bli några sådana också.
Då han hade lite anknytning till Deadwood så letade jag fram några autentiska bilder på staden.
Denna bild som visar huvudgatan i Deadwood lade jag in med deckopageteknik efter att jag hade bränt av kanterna för att få en mer historisk och genuin känsla i arrangemanget.
Även en inramad bild på huvudpersonen ifråga måste också finnas med. Även några gamla mynt från tiden som jag köpte på ebay kom väl till pass.
 
Nu när jag hade alla saker så byggde jag ett skåp i trä med måtten 30 cm x 60 cm  x 10 cm. Jag satte ihop en ram av tavelram där jag fäste glaset. Jag betsade sedan allt i brunt - som ger en bättre känsla, tycker jag, än träfärgat.
Jag fäste luckan med gångjärn i ovankant och ett bygellås på undersidan. Enkelt att öppna och stänga!
Därefter inredde jag skåpet. Jag flyttade runt sakerna några gånger tills dess att jag hittade en, som jag tycker, bra lösning.
Så blev skåpet då allt hade kommit på plats. En inramad bit westernhistoria, som är lätt att ta del av.
Inredning | | Kommentera |

Westernfilmer - den första.

Under den här rubriken tänker jag ge uttryck för mitt tyckande och tänkande om filmer och serier i western kategorien. Detta är en filmtyp som har producerats i stort sett ända sedan man kom på konsten med att göra film.
Man brukar anse att "Det stora tågrånet" var den första westernfilmen som sedan banade väg för otaliga filmer i denna filmstil. Broncho Billy Anderson hade huvudrollen och efter honom har det kommit en mängd karaktärskådespelare som utmärkt sig, t.ex Clint Eastwood och John Wayne m.fl.
Vad är det då som gör dessa filmer unika. Många saker förstås som till exempel naturen, städerna där olika handlingar utspelar sig, den ofta karga miljön, handlingarna med "god and bad guy", ofta någon vacker kvinna,
hästar, vagnar och det enkla, inga tekniska eller obegripliga lösningar, den typiska klädstilen; elegant för både kvinnor och män. Ja listan kan göras mycket längre.
Den första filmen att hamna under denna rubrik är Silverado.
En film som spelades in 1985 men som ändå känns modern - det är ytterligare en sak med westerns - det spelar inte så stor roll när dom är inspelade. Filmen är 2 timmar och 7 minuter, men dom 127 minuterna känns aldrig långa. Filmen är skapad av Lawrence Kasdans och den har en gedigen rollbesättning. Några av skådespelarna är Kevin Costner, Kevin Kline, Danny Glover, Scott Glenn och Brian Dennehy.
Handlingen utspelar sig i nordvästra USA och handlar om två bröder som är på väg till Kalifornien. Det går ju naturligtvis inte helt enkelt. En måste räddas ur ett fängelse. Därefter fly från ett uppbåd lett av Sheriff Langstone, spelad på ett utmärkt sätt av John Cleese. För att sedan hamna i staden Silverado, som styrs genom en korrupt sheriff spelad förträffligt av Brian Dennehy. Denna film har allt (dock inget indianöverfall) som en klassisk western ska innehålla; revolverstrider, salooner, uppbåd, vagnståg, boskap, vackra naturscenerier m.m. Allt presenterat på ett snyggt sätt med lite glimten i ögat
Skådespelarna gör en god och övertygande insats. Man har även lagt sig vinn om att få miljöer, detaljer och kläder bra. Av mig får den fyra patroner av sex möjliga.
Filmer | | Kommentera |
Upp