Sheriff kontra Marshal

När man läser om western eller ser filmer kommer man ofta i kontakt med lagens män. Men vad är skillnaden på en sheriff och en marshal. Tänkte på ett väldigt enkelt och inte för ingående sätt förklara detta.
Till sheriff väljs man av invånarna i den staden där man ska upprätthålla tjänsten, precis på samma sätt som man väljer andra viktiga funktioner i staden. En marshal var anställd av den amerikanska staten och så har det varit sedan 1789.
 
Gary Cooper som lagman i filmen High Noon från 1952. Här ser man klart och tydligt stjärnan som visar att han tjänar lagen.
 
En marshals arbetsuppgifter är att upprätthålla federala lagar, gripa och transportera rymlingar, omhänderta och handha pengar och tillgångar uppkomna genom ilegala handlingar. Marshals har inga geografiska gränser.
Både sheriffer och marshals kunde utse deputies, men för att utse ett uppbåd med deputies för att jaga flyende brottslingar krävs ett federalt bemyndigande, som t.ex i Tombstone efter att Wyatt Earps bror Virgil hade blivit skjuten. Han fick söka detta bemyndigande hos arizonaterritoriets US marshal Crawley P Dake.
Känns lite lättare i Sverige; en polis är en polis oavsett oavsett stad, län eller brott.
 
En US Marshal bricka - snygg i sin enkelhet.
Classic western things | | Kommentera |

Outlaws and Angels.

Denna film kom 2016. Filmen börjar med ett brutalt bankrån i New Mexico. Rånarna flyr sedan söder ut. Rånargänget består av fyra individer och leds av en man som heter Henry, spelad av Chad Michael Murray.
Alla av dessas är helt hänsynslösa och skulle säkert kunna klassas som psykopater.
 
Rånargänget med ledaren Henry, tvåa från vänster.
 
Några prisjägare tar upp jakten på skurkarna. Rånarna kommer tille en ensligt belägen  gård som bebos av en familj med pappan som är pastor, hans fru och två döttrar. Den ena dottern heter Florence Tildon och gestaltas av Francesca Eastwood. Banditerna har för avsikt att övernatta på gården och börjar snart terrorisera familjen. Man får snart klart för sig att familjen inte riktigt kommer överrens med varandra.
Terrorn tar sig uttryck i alldeles för mycket våld tycker jag. Finns egentligen ingen anledning att skildra det så närgånget och utdraget.
 
Familjen utan dottern Florence.
 
Efter att natten har gått lämnar rånarna gården, till vilken prisjägarna snart kommer fram.
Slutuppgörelsen blir inte alls som man kanske har tänkt sig. Enligt mig är detta en film som man absolut kan vara utan. Det är väldigt långa två timmar och handlingen är långsam och dyster. Se en annan western-film istället. Finns massor av bra sådana, en del finns omskrivna i denna blogg. Se under kategorin "Filmer".
 
Francesca Eastwood gör precis som sina medspelare bra rollprestationer men tyvärr hjälper det inte upp min bedömning.
Filmer | | Kommentera |

Mustangen - den vilda hästen.

Är det något djur som finns i så gott som alla westernfilmer och som verkligen har satt sin prägel på "the old west" så är det hästen. Men hur länge har den funnits där?
 
En häst kan vara bra att ha om man har bråttom...........
 
Hästdjur fanns i Nordamerika fram till för ca: 10 000 år sedan. De dog då ut under sista istiden. Tama hästar kom till det nordamerikanska fastlandet 1519 med Cortez. 1525 hade man tillräckligt med djur för att kunna starta avel.  Norr om Mexiko hade man först 1598 en livskraftig avel genom att Juan de Onate öppnade Santa Fe de Nuevo México. Han började med 75 hästar som snart blev till 800 hästar.
 
Juan de Onate.
 
Indianerna tog snart till sig kunskapen och fördelarna med att använda hästar. Pueblo-, Apache-, Navajo- och Ute-stammarna var dom första att använda hästar. Sedan spred sig hästen vart efter till dom flesta fria stammarna. Till dom nordliga Shoshoneindianerna i Snake River dalen kom hästen år 1700. År 1769 hade flertalet av prärieindianerna hästar. I stort sett hade inga stammar någon selektiv avel utom Nez Perce stammen som tog fram Appaloosa-rasen.
 
Vid buffeljakt var det ypperligt att sitta till häst.
 
Hästen gav indianerna bättre packningsmöjligheter, snabbare och enklare förflyttningar och möjligheter att på ett helt nytt sätt jaga bisonoxen och på så vis skaffa sig en ny grundföda. 
I Kalifornien fanns det ca: 24000 hästar år 1800. Dessa spreds inte i någon större utsträckning p.g.a bergskedjor och öknar. Från norr kom hästar med fransmännen. Dessa hästar som var mindre än dom spanska mustangerna spreds väster ut och korsades med mustangerna. 
På många ställen bildades frilevande hjordar av mustanger av förrymda och utsläppta djur. Idag finns det ca: 30000 vildhästar i Amerika och hälften av dessa återfinns i Nevada. Så det känns som hästen har kommit tillbaka för att stanna - om vi slipper istider förstås.....
 
Dagens vilda Mustanger i Nevada, USA - himla ståtliga och fina eller vad tycker ni?
Platser, natur, djur. | | Kommentera |
Upp