Dom amerikanska vidderna 1

Vill man uppleva dom amerikanska vidderna och känna amerikansk äkta westernkänsla kan man åka den väg som jag åkte för ett par år sedan. Jag startade min västliga fär från staden Laramie, som jag har berättat om i ett tidigare inlägg. 
Hotellet vi bodde på innan färden väster ut. Mycket bra hotell.
 
Jag följde vägen I80 som är stor och lättkörd. Scenerierna är storslagna och man ser miltals utöver öppna landskap. Efter ett antal mil så kommer man fram till Fort Steel eller Fort Fred Steel som det står på info-skylten.
Detta ligger precis öster om samhället Rawlins.
 
 
Fortet byggdes mitt ute på högplatån till skydd för dom som färdades väster ut mot Oregon.
 
När jag kom in till Rawlins fick man känslan av en kvarglömd stad från westerntiden. En huvudgata med några tvärgator. 
 
Rawlins har troligen passerat sin storhetstid. Wessternkänslan är dock påtaglig.
 
Efter ett stopp på någon timme så fortsatte jag färden mot Rock Springs. Utefter vägen finns fint i ordningställda rastplatser. Det finns en hel del antiloper - gaffelhornsantiloper eller Pronghorns som dom heter på engelska - utefter vägen.
 
Gaffelhornsantiloper fotade från bilen.
 
Avstånden är stora och vägen är tämligen rakt dragen. Man kan tänka sig hur det var att komma här med hästdragen vagn. Man såg miltals till nästa riktmärke och det tog timtals att ta sig dit fast man hela tiden såg riktmärket.
 
Tur att det finns fina rastplatser där dagens moderna "vagnar" kan stanna. Rastplatserna är skyltade i god tid så man inte ska missa avfarten.
När man närmar sig Rock Springs så förändrar sig landskapet. Det blir mer och mer kuperat.
 
Hade det varit på t.ex 1860-talet så hade det nu blivit betydligt svårare att ta sig fram. med bilen går det dock lika smidigt som förut vägen har bara blivit lite kuvigare.
 
Fortsättningen på resan från Laramie till Salt Lake City kommer i nästa inlägg.......
 
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Western fashion 1

Mode har man pratat om så länge kläder har funnits, så det är väl på sin plats att börja skriva lite om det.
Jag tänkte försöka dela upp det i sex delar: 1860, 1870 och 1880 för respektive män och kvinnor.
Börjar med 1860 talets mode för kvinnor.
Under detta årtionde hände det en hel del, framför allt att man började använda kilar av tyg för att sy kjolar som skulle passa till dom ovala underkjolarna som gjorde sitt intåg. Man började också att använda mera dekorationer både på livet och på kjolen. I början av 60-talet var kjolarna fylliga och vida och man använde flera olika tygbitar istället för en för att sy kjolen.
I mitten 60-talet blev kjolarna större baktill där tyget samlades upp i öglor. Man skapade ett plattare fall framåt på kjolen.
 
Som det kunde se ut i mitten av 1860-talet. Med oval underkjol.
 
Runt 1865 kom ett nytänkande för att slippa släpa kjolarna i marken. Man började sy in styva band på lagom avstånd från varndra i kjoltyget. Detta gjorde att kjolarna stod ut och inte föll direkt ner.
Vad det gäller överdelarna så slutade dom ofta med två snibbar i midjans mitt, riktade neråt. Midjorna tenderade också att bli högre. Blusliven knäpptes med knappar, som blev allt större vartefter årtiondet fortskred, som gick i en rad i mitten. Mot halsen hade man en krage i spets eller linne som knäpptes igen med en brosch.
Över axlarna och ner mot bysten hade man ofta ett löst tygok med veck och volanger.
 
Hur man kunde se ut på 1860-talet.
 
Under denna tidsepok blev Garibaldi-blusen populär. Den härstammar från Italien och var av svart eller rött ylle eller vit bomull. Den bars ofta med rutig eller enfärgad kjol.
Något som också skiftade under denna tid var ärmutseendet. Dom kunde var väldigt fylliga som på Garibaldi-blusen. Dom kunde var klockformade eller var fylliga från armvecket och neråt.
Man använde också en form av midjeband på utsidan av blusen och kjolens överkant. Dessa kunde vara rätt breda och ofta hade dom en spets uppåt och en neråt.
 
Stor kjol och vida ärmar på blusen.
 
Var modet snyggt på denna tid? Vad tycker ni?
 
 
 
Kläder | | Kommentera |

Western weekend

Som jag tidigare har nämnt så finns ju världens bästa westernstad i Sverige. Det är förstås High Chaparral jag menar. Vill man uppleva lite extra känsla där så ska man bege sig dit helgen 30/6 - 2/7 för då är det western weekend där.
 
 
Det är marknader, hästtävlingar, uppträdanden och massor av reanactors där. verkligen en helg att vara där!
 
En livebild tagen från tåget som passerar ett nybyggarställe. Det finns massor att se ........ väl värt att besöka.
 
Allmänt, High Chaparral | | Kommentera |
Upp