Sonen

Nu har jag läst en mycket intressant bok som har ett väldigt djup. Handlingen sträcker sig över ca: 150 år och då förstår alla att det förstås inte bara handlar om western-tiden. Det hela börjar  på 1840-talet och slutar en bit in på 2010-talet. Man får följa tre personer samtidigt i tre tidsåldrar. Dessa tre personer är släkt och tillhör samma familj.
Boken dessa tre personer figurerar i heter:
 
Boken är skriven av Philipp Meyer, som är amerikan och är född 1974.
Boken är väldigt välskriven och skildrar detaljer, tankar, fauna och händelser på ett väldigt ingående sätt, ibland kanske lite väl tydligt.
Handlingen utspelar sig mestadels i Texas där denna familjedynasti växer fram. Historien tar sin början på en liten gård, där en ung pojke bor med sin familj. Han blir under grymma omständigheter bortrövad av comancher.
Han heter Eli McCullough och han har en stark vilja att överleva. Man får följa hans liv hos indianerna.
Samtidigt får man följa Elis son som föds 1870. Hans namn är Peter och man får följa honom från ca: 1915. Mycket spännande att ta del av Texas historia.
Simultant med dessa två familjegrenar berättar Meyer om Jeannie McCoullough som är född 1926. Man får ta del av hennes liv och hennes tankar och allt vävs samman med dom tidigare familjemedlemmarna på ett mycket bra sätt. Efter hand faller fler och fler pusselbitar på plats i bilden som tecknar familjens utveckling.
Hela berättelsen är oerhört välskriven.
Anledningen till att denna bok hamnar på denna blogg är att stora delar av den behandlar den amerikanska nybyggartiden.
Enligt mig är denna bok värd att läsa och vad jag tror så planeras det att göra film av detta välskrivna epos.
Böcker | | Kommentera |

Revolverduell i El Paso, Texas 1881.

Strider och revolverdueller mellan lagmän och deras motsatser tog plats både här och där i dom många westernstäderna. 1881 arbetade den legendariske Dallas Stoudenmire som "City Marshal" i El Paso i Texas.
Under en måltid hörde han ljudet av pistolskott ute på gatan.
Han drog båda sina Smith & Wesson revolvrar och sprang ut på gatan. Där fann han att konstapel Gus Krempkau hade blivit nedskjuten av Johnny Hale.
Hale och en före detta marshal vid namn George Campbell hade kommit i dispyt med Krempkau.
Stoudenmire fick snabbt iväg ett skott som tyvärr missade Hale och fällde en åskådare som  stod bredvid.
Stoudenmires nästa kula träffade Hale i pannan. Samtidigt sköt den dödligt sårade Krempkau mot Campbell.
Stoudenmires tredje skott träffade Campbell i magen och striden var över.
Fyra män sköts ner på fem sekunder vilket var rekord även i en stad som El Paso.
Tre av männen dog på platsen medans Campbell dog några timmar senare. Denna händelse gav Stoudenmire ryktet att man inte skulle bråka med honom.
 
Stoudenmires liv endades några år senare när han sköts i ryggen av en ynkrygg.
Kanske såg brickan som Stoudenmire bar ut så här den där dagen 1881 då han med risk för sitt liv slängde sig ut på gatan och hamnade i en "old west gunfight".
 
 
Händelser | Marshal, Sheriff | | Kommentera |

Bone Tomahawk

Har nu tittat på denna film som lanseras som en western-film. Tittar man bara på omslag och vad som skrivs om handlingen så trodde åtminstone jag att det var en ren western film.
Min gissning är att handlingen utspelar sig på första halvan av 1890-talet. Detta p.g.a kläder och en del andra saker som man ser i filmen. Man kan väl säga att det är fyra huvudrollsinnehavare varav den mest namnkunnige är Kurt Russel.
Russel spelar Franklin Hunt som är sheriff i den lilla landsortshålan Bright Hope.
Russel som Sheriff.
 
Russel gör rollen bra och agerar övertygande som sheriff. Som medhjälpare har han bl.a Chickory. Den karaktären gör skådespelaren Richard Jenkins jättebra.
I samhället bor också en läkare (Samantha) som spelas av Lili Simmons som bor tillsammans med sin man Arthur. Han gestaltas av Patrick Wilson.
 
"Läkarparet" i sitt hem.
 
Filmen börjar med att två män överfaller några människor. I sin flykt från platsen kommer dom in på något som liknar en helig gravplats. Det är upptakten till resten av filmen.
Den ene rånaren hamnar i finkan hos sheriffen. Då rånaren är skadad behövs förstås läkarhjälp. Läkaren Samantha kommer till sheriffens kontor sent på kvällen.
Under natten fritas rånaren under mystiska former. Läkaren och en visesheriff är också borta.
Sheriffen sätter ihop ett uppbåd bestående av fyra personer. Jakten kan börja - men vad jagar man för något?
Filmen, som lanserades på DVD 2015 i USA, har en bra historia. Den är dock en blandning av western och skräck och den är i vissa moment rätt otäck.
 
Ett tappert uppbåd som kanske inte jagar vanliga busar?
 
Har man 2 timmar över och vill se en skräckblandad western så är detta ett mycket bra alternativ.
Filmer | | Kommentera |
Upp