Utan kylskåp

Hur gjorde man in the old west för att kunna hålla sin mat kall om man behövde det. Precis som i Sverige fanns det flera metoder. Den vanligaste var nog att gräva en jordkällare. Man grävde helt enkelt ut ett stort hål i marken som man byggde över. Det kunde också vara under en annan byggnad.
Utan fönster och kanske två dörrar in gjorde att solens strålar inte kom åt att värma upp källarrummet.
 
Till höger syn dörrar ner till en utgrävd källare. Någonstans i Utah.
 
Is-hus var något som man hade redan på 1860-talet. Dessa hus hade tjocka väggar och saknade oftast fönster. Inne i huset lade man isblock som man tog på vintern från sjöar och floder. Dessa isblock täckte man sedan med sågspån för att isolera mot värmen. På så sätt kunde man ha is hela sommaren. Sådana hus fanns i Texas redan 1866.
 
Ishus i Illinois.
 
Ett mera ovanligt sätt att skapa kyla var att bygga ett hus över en ström eller större bäck. På så sätt fick det kalla vattnet ge kyla åt utrymmet i byggnaden. 
Det som vi tar för givet idag fick man jobba ganska hårt för att få i "the fronteer".
Allmänt, Mat och dryck | | En kommentar |

Jakten, del 2

Det var lite skumt inne på saloonen även om det sista kvällsljuset gjorde sitt för att lysa upp lokalen. Till vänster innanför dörröppningen fanns ett av lokalens fem runda bord. Vid detta bord satt det två herrar i 60-års åldern. Båda såg slitna och trötta ut. Den ena hade ett vildvuxet grått skägg medan den andre hade en grå välansad mustasch även om han i övrigt var en aning orakad. Efter detta bord sträckte sig en ca. 4 meter bardisk i rödbrunt trä utefter väggen. 
bakom bardisken stod en kort lite rundlagd man. Han var kal på hjässan men hade en gråsvart skepparkrans och kraftiga polisonger . Han var klädd i en brun och vitrandig skjorta. Över denna bar han en rödfärgad brokadväst. Han var just i begrepp att hälla upp en whisky till en lång gänglig man som stod och hängde mot bardisken. han kanske var trött eller också så var det inte första glaset whisky som var på väg ner.
I saloonens bortre högra kant gick en trappa upp till övervåningen. Nick var ganska säker på att  där uppe fanns det rum för dom som behövde lite tillfällig kärlek. Vid början av trappan stod det en vacker rödhårig kvinna. Hon såg ut att vara i trettioårsåldern. Hon gav ett elegant intryck med höga snygga kindben och stora fina ögon. Hon var klädd i en blå och svart klänning. I midjan bar hon en svart korsett som verkligen gjorde att hennes former framhävdes, vilket naturligtvis var meningen. Detta gjorde nog att hennes dagskassa ökade betydligt, tänkte Nick. 
Framför trappan till höger stod ett piano där en äldre man satt och spelade. Det var lugna och melodiösa toner som strömmade ut från instrumentet. Ett av dom andra borden saknade gäster medans det fjärde bordet hade en ensam gäst som satt och drack öl ur ett stort solkigt glas. Vid det femte bordet var det mer livligt. fem stycken män var inbegripna i ett pokerparti och av pengahögen mitt på bordet att döma verkade det som om det var en mycket viktig giv som nu skulle avgöras.
 
Nick klev fram mot bardisken. Det var lite rökigt och kvalmigt inne på saloonen och han misstänkte att det skulle bli betydligt livligare om ett antal timmar. Fast vid det laget skulle han redan ligga i sin säng om nu allt gick som han tänkte sig.
 
Lite whisky att fukta strupen med efter några dagars ridande....
 
 
Berättelse | | En kommentar |

I vinterns slut?

Här kommer ett par bilder från westernstaden High Chaparral. Lite att minnas tillbaka till samtidigt som man har något att se fram emot.....
 
Fotat i Old Mexico, man kan nästan känna värmen innan hjulångaren lägger till....
 
Handelsstationen på indianön har fått nya detaljer, varefter så mörknar trät och får det gamla slitna utseendet igen....
 
Fler bilder kommer i denna kategori.......håll ut:)
stämningsbild | | Kommentera |
Upp