Tältstäder

När Union Pacific Railroad byggde sin järnvägslinje över den amerikanska western uppstod det tältstäder på lämpliga platser där arbetet just då utfördes, alltså i slutet av järnvägslinjen. Dessa städer kallades Hell on Wheels Towns (helvetet-på-hjul-städer).
 
Så här kunde det se ut. Ibland byggde man en fasad framför tältet.
 
Dom flesta av dessa helvetes-städer försvann när järnvägen och arbetet drog vidare. En del blev dock starten för städer som faktiskt finns kvar än i dag t.ex Laramie och Cheyenne i staten Wyoming och Julesburg i Colorado. Vill man se en riktigt bra tv-serie som utspelar sig kring detta ska man titta på serien Hell on Wheels. har skrivet inlägg om det tidigare.
 
Bild från tv-serien: Hell on Wheels, mycket sevärd!
Allmänt, Classic western things | | Kommentera |

Wyatt Earp, första delen.

Det finns otroligt många legendariska personer som var med och skapade historien om den vilda western. En del är mer kända än andra. En av dom mest berömda är lagmannen i Tombstone, men han gjorde så väldigt mycket mer och han fick trots allt som hände ett långt liv. Den jag talar om är "the one and only" - Wyatt Earp.
Wyatt var mittenbarnet i en skara på fem bröder. Hans far hette Nicolas Earp och hans mor hette Virginia Earp. Han föddes den 19 mars 1848 i Monmouth i staten Illinois. Han fick namnet Wyatt Berry Stapp Earp.
Hans far konsumerade för mycket sprit och familjen flyttade runt mycket i den amerikanska western, där fadern sökte lyckan för att nå rikedom åt familjen.
 
Nicolas Earp var inte ensam om att titta "för djupt" i glaset. Målning av Jack Sorenson.
 
När Wyatt var 13 år bröt det amerikanska inbördeskriget ut. Han var ivrig att uppleva äventyr och rymde flera gånger från familjens gård i Illinois för att ansluta sig till sina äldre bröder Virgil och James i nordstatsarmén.
Varje gång blev han dock påkommen och återtransporterad till familjen.
 
Trots riskerna, som Wyatt säkerligen inte insåg, ville han ingå i nordstaternas armé. Målning från Larry Selman art.
 
När Wyatt var 17 år lämnade han slutgiltligen familjen som då bodde i Kalifornien.
Men vad skall en 17-åring ta sig till i en hård och oförlåtande värld?
Fortsättning följer....................
Intressanta personer | | En kommentar |

Saloonens ingång

I nästan alla westernfilmer så utspelar sig någon eller några scener på en saloon. Någon, t.ex sheriffen, tittar in över dom korta saloondörrarna innan han svänger upp dom och kliver in i den rökiga lokalen.
Men såg verkligheten ut på det viset? 
Saloonerna ansågs då som syndens näste och det var absolut inget man ville skylta med eller ha direkt insyn i.
 
En stilig saloon.
 
På grund av dessa anledningar hade man oftast hela dörrar precis som på bilden ovan. I kalla områden var detta också mest praktiskt av värmeskäl.
 
Fina och enkla saloondörrar.
 
Tillät vädret så hade man saloondörrar men då var dom oftast av lite längre snitt så att man inte hade direkt insyn, kanske enligt ovan bild.
I riktigt varma och torra områden och på en del andra ställen förekom förstås dom klassiska dörrarna som man är van att se i filmerna. Ofta fanns även en eller ett par inre dörrar att stänga till för att skydda mot väder och vind men även för att kunna låsa stället då det var stängt.
 
Fina klassiska saloondörrar på Silver Spur Saloon.
 
Men det är klart att en riktigt bra westernrulle ska ett par klassiska saloondörrar någonstans i handlingen bara för att ge den där specefika känslan, men det kan vara kul att veta hur det troligen skulle ha sett ut om allt var historiskt korrekt............
Allmänt, Classic western things | | Kommentera |
Upp