Texasrånare i Black Hills

Trots att avstånden var långa i western och bilen inte uppfunnen ännu, så rörde sig folk ändå över stora områden. Dom flesta i ärliga avsikter, men en del gjorde det med ont uppsåt, som t.ex Sam Bass och Joel Collins. Bass föddes i Indiana år 1851 och blev föräldralös när han var tretton år gammal. Han bodde sedan fem år hos släktingar. Sedan stack han till Texas där han ägde en kapplöpningshäst vilken han tjänade en delpengar på. Sedan blev han cowboy.
 
Sam Bass
 
Tillsammans med den nämnde Collins samlade han ihop en stor boskapshjord från olika ägare. Han anställde en del cowboys och drev sedan hjorden till Kansas där den såldes. Dom betalade sina anställda men tog förtjänsten på 8000 dollar och lade denna i egna fickor. Boskapsägarna fick inte ett öre.
Bass och Collins levde livet och spelade upp pengarna som var slut 1876. Då stack dom till Deadwood i Black Hills. Dom försökte sig på hederligt arbete och starate bl.a ett fraktbolag. Dom kom snart på att dom kunde tjäna mer pengar på att råna diligenser. 1877 hade Bass-Collins gänget fått skulden för sju sådana rån.
För att komma åt ännu mer pengar kom dom fram till att tågrån med last och förmögna passagerare var mer lukrativt. Den 18 september stoppade gänget ett Union Pacific tåg vid Big Springs i Nebraska, ca: 1,5 mil från gränsen till Colorado. Banditerna kom över 60 000 dollar i 20 dollars guldmynt från San Fransiscos myntverk samt värdeföremål och pengar till ett värde av 1300 dollar från tågets passagerare.
 
Tågrån kanske vid Big Springs i Nebraska.
 
Efter rånet delade gänget upp sig och flydde åt olika håll. Efter några veckor blev Joel Collins dödad av en sheriff i samband med att han skulle gripas. Bass flydde till Texas och bildade ett nytt gäng. Det nya Sam Bass-gänget rånade tåg, diligenser och banker i Texas och återvände aldrig till Black Hills. Efter att gänget hade rånat The Round Rock Bank kom dom i strid med Texas Rangers 19 july 1878. Bass blev skadad och dog två dagar senare endast 27 år gammal.
Så trots att man fick in över 60000 dollar, vilket var massor av pengar på den tiden, så kunde man inte använda pengarna till något vettigt utan fortsatte med rånandet tills döden satte stopp för lagbrytandet. 
 
Händelser | Black Hills | | Kommentera |

Robert E Lee, del 1, grunden.

Det finns många personer, som levde under den tid jag skriver om, var namn har blivit odödliga. Ta t.ex Billy the Kid eller Wyatt Earp. En annan är Robert E Lee som har varit mycket omtalad i USA på senare tid. Jag tänkte att jag skulle berätta lite om honom.
Han föddes 19 januari 1807 i Virginia. Hans föräldrar kom från den högre samhällsklassen. Hans far misskötte sig dock och flyttade från USA. Efter sig lämnade han stora skulder, en fru (Anne Hill Carter) och sex barn. Robert fick trots det en bra uppfostran och som 18-åring kom han in på militärakademin West Point.
 
Militär Akademin runt 1850.
 
 
Denna skola var gratis, vilket var en förutsättning under rådande omständigheter. Robert var starkt troende och hade ett bra läshuvud. Av 46 elever slutade han som näst bäste elev. Han fick p.g.a det välja vart han ville tjänstgöra och han valde då ingenjörstrupperna där han började som andralöjtnant 1829. Efterhand så gifte han sig med Mary Curtis som gav honom tre söner och fyra döttrar.
 
Robert E. Lees fru; Mary Curtis Lee.
 
Hans första år var en tid av träning och praktisering, men 1846 bröt mexikansk-amerikanska kriget ut och Robert följde med på general Winfield Scotts fälttåg. När kriget tog slut hade han lärt sig massor av hur en av USA:s bästa generaler ledde en armé i fält. Han hade också befodrats till tituläröverste. 
 
Winfield Scott omkring 1812. Han gav Lee mycket av sitt taktiska kunnande.
 
Efter freden blev det dags att bygga fästningar, rita kartor och tjänstgöra som föreståndare på West Point.
1855 blev han överstelöjtnant i 2. kavalleriregementet. Han blev stionerad i väst vid gränsen för nybyggarcivilisationen. Uppgiften blev att hålla efter comancher och olika banditgäng.
Intressanta personer, The Civil War | | Kommentera |

Stämmningsbild från High Chaparral 1 2017

Fortsätter med att ladda upp lite bilder från westernstaden i väntan på att den ska öppna nästa säsong.
 
The saddle maker. Tycker själv att bilden ger riktigt skön känsla. Gammalt trä och en del rostiga detaljer.
 
Blogginnehavaren på väg över en "creek" i utkanten av staden. Perfekt väder för att uppleva "The old wild west".
High Chaparral, stämningsbild | | Kommentera |
Upp