Fort Fred Steele

På min senaste resa genom genom Wyoming så stannade jag vid ett klassiskt ställe som byggdes 1868, nämligen Fort Fred Steele. Det uppfördes då tillsammans med två andra fort för att skydda dom som arbetade med järnvägen,  Union Pacific, som drogs från öster till väster över den stora kontinenten. Fortet var basen för armén. Namnet är efter en officer som deltog i kriget med Mexiko och det amerikanska inbördeskriget. Fortet byggdes där järnvägen mötte North Platte River. Det ligger efter nuvarande vägen I80 och några mil öster om staden Rawlins.
 
Kavalleriet på väg ut, kanske från Fort Fred Steele.
 
Dom byggnader som fanns var byggnader för meniga och befäl, högre befälens byggnader, 2 styck förvaringsbyggnader, ett krutmagasin och en rad mindre hus. Fortet förblev viktigt på grund av sin position vid floden. Där fanns också ett mottagningsställe för timmer som kom flytandes i floden. Fortet var verksamt fram till 1886. På 1890-talet köpte Cosgriff - bröderna, som var fårfarmare, upp stället. Efter några härjade en brand som förstörde många av husen. Idag återstår endast lite av orginalbyggnaderna, men man kan se grunderna efter dom.
 
Dom menigas kvarter - okänt årtal.
 
Järnvägsstationen vid Fort Fred Steele, ca: 1880.
 
Som det ser ut idag ungefär, kortet tagit av Geoff Dobson.
 
Man kunde verkligen känna historiens tunga andetag i nacken när man gick över det varma präriegräset - det är mycket som har utspelat sig just där..........
Byggnader, fort m.m. | Wyoming | | Kommentera |

The missing

Tänkte att jag skickar in ytterliggare en film. Denna gång har jag sett filmen The Missing från 2003. Den är ca: 2 timmar och 10 minuter lång. I rollistan finns en del kända skådespelare; Tommy Lee Jones spelar Samuel Jones och Cate Blanchett gestaltar Magdalena Gilkeson. Filmen bygger på Thomas Edisons novell "The last ride" från 1996.
Handlingen utspelar sig i New Mexico 1885. Där bor Magdalena på en gård tillsammans med sina två döttrar och en man och en anställd. Magdalena har vissa kunskaper i medicin som hon får nytta av då och då.
 
Cate Blanchett som Magdalena.
 
Till gården kommer en vit man som har levt med apacherna väldigt länge och har på så sätt lärt sig en massa bra vildmarkskunskaper. Han ser ut som en indian och det visar sig att han är Magdalenas far. Hon vill dock inte ha med honom att göra. Hans namn är Samuel. När Magdalenas döttrar tillsammans med hennes man ska ta hand om boskap försvinner den äldsta dottern.
 
Samuel spelad av Tommy Lee Jones.
 
Magdalena får på nytt kontakt med sin far och tillsammans ger dom sig av för att finna dottern. Med sig på jakten har dom lillasyrran. Det hela visar sig vara mycket värre och svårare än dom kunde ha föreställt sig.
Dom ställs mot ett hänsynslöst gäng som leds av en medicinman, El Brujo, från en apachestam. Deras avsikter är allt annat än goda och ett människoliv är inte värt mer än dom värdesaker som finns i fickorna. 
 
Medicinmannen, El Brujo, spelas av Eric Schweig.
 
El Brujo är riktigt bra spelad och han är riktigt otäck. Filmen utspelar sig i det röd karga landskapet som breder ut sig i New Mexico och Arizona. Filmen har en bra westernkänsla men kanske kunde den ha varit lite kortare. Den blir dock aldrig tråkig. Det finns också en djupare mening i filmen som är värd att tänka efter lite på.
Efterföljandet blir spännande och det tar lite oväntade vändningar ibland.......väl värd att se.
Filmer | | Kommentera |

The Great Sioux tribes, del 2.

Hur gick siouxerna klädda? 

Männen och kvinnorna bar kläder tillverkade av mjuka hjort- och bisonskinn. Männen hade fransade skjortor ochleggings. Man hade kappor och ofta två ihop sydda skinn som man hängde över axlarna. Man bar också huvudbonader försedda med fjädrar och pärlor. Extra fina sådana gjordes med hermelinskinn. Kvinnorna bar knälångaklänningar och leggings som gick upp till knät. Man bar rockar för att skydda sig mot kylan. Klänningar som 
användes vid speciella tillfällen dekorerades med pärlor och målningar i symboliska mönster. Håret hade man i 
två stycken flätor. 
 
 

Religion och riter. 

Siouxerna trodde att allt på jorden var besjälat och att det hade ett andeliv. Dom trodde på   Manitou, den store 
Anden. Bäverns ande, Chapa stod för hushåll, arbete och förberedelse. Wakan Tanka, det stora mysteriet, 
ansågs som skaparen av allt. Man hade också många riter och cermonier såsom The Keeping of the Soul, Rite of Purification, Vision Quests, Sun Dance, Making Relatives, Preparation of Womanhood med flera. Man hör 
nästan på namnen vad meningenvar med dessa cermonier. 

Krig och vapen. 

Vid räder och slag målade sig krigarna på olika sätt för att se skräckinjagande ut. Färgerna och mönstren 
ansåg man ge skydd och kraft. Till en början använde man vapen som pilbågar, spjut, klubbor och yxor. Till hästhade man ofta en sköld som skydd. Efterhand som man fick del av den vite mannens vapen blev det både 
gevär och en och annan revolver. 
 
Siouxer på krigsstigen.

Övrigt. 

Man pratade Siouxspråket och man hade olika dialekter. Siouxerna är kända för sitt motstånd mot den vite 
mannen och man kämpade framgångsrikt mot övermakten. Den största vinsten fick man i slaget vid Little Big Horn på sommaren 1876. Många kända hövdingars namn lever kvar än idag, t.ex Red Cloud (se separat inlägg), Crazy Horse och Sitting Bull. 
 
Sitting Bull

Tycker själv att detta folk framstår som oerhört stolta och intressanta att läsa om. Det skulle vara en mäktig 
syn att skåda en grupp ryttare på höjden av en creek t.ex år 1861….. 
Native americans | | Kommentera |
Upp