The Quick and the Dead (1987)

Nu har jag sett en av mina favoritfilmer ytterliggare en gång. Första gången jag såg den var nog runt 1988 och jag tyckte att den var bra redan då. Filmen heter "The Quick and the Dead" och ska inte förväxlas med en film som heter likadant och som också är en western. Men där görs huvudrollerna av Gene Hackman, Sharon Stone med flera. (Den filmen kommer att belysas i denna blogg längre fram).
Tillbaka till aktuell film; här spelas dom tre största rollerna av Sam Elliott, Kate Capshaw och Tom Conti.
Filmen tar sin början i Wyomings vildmark år 1876. En prärievagn rullar sakta fram i landskapet. 
Det är Duncan MacKaskel och hans fru Susanna samt deras son som är på väg mot Big Horn för att starta ett nytt liv. Dom har sålt allt och lämnat Pennsylvania bakom sig.
 
Kate Capshaw som Susanna Mackaskel.
 
Dom rullar in i en liten håla som heter Benders Flats. Där kommer dom i kontakt med ett gäng som styrs av Doc Shabbitt, spelad av Matt Clark. Han och hans gäng fattar tyck både för det resande sällskapets hästar men även för Susanna.
 
Otrevliga herrar med Doc Shabbitt i mitten.
 
Då familjen Mackaskel slår läger försvinner två av deras hästar. I detta skeende kommer en främling in i MacKaskels liv. Det är Con Vallian, ett halvblod, gestaltad av ingen mindre än Sam Elliott. Han uppmanar Duncan att ta tillbaka sina hästar. Dessa återfinns framför en liten saloon i Benders Flats. Nu börjar problemen på allvar för familjen MacKaskel. Vallian som blir förtjust i den vackra Susanna vill naturligtvis hjälpa den inte allt för vildmarksvana familjen.
 
Sam Elliott som Con Vallian.
 
Det hela utvecklar sig till en överlevnadskamp. Samtidigt så är det ett spel mellan Con och Susanna som Duncan inte riktigt tycker om. Cons duglighet i situationerna i vildmarken lyfter samtidigt fram Duncans tillkortakommanden. Vilka kommer att överleva färden mot Big Horn och kommer Susanna fatta tycke för Con?
Intrigerna är många och ger filmen ett större djup.
Filmen bygger på Louis L Ámours klassiker från 1973.
 
Con och Susanna.
 
Handlingen utspelar sig i en storslagen natur och är bl.a inspelad i norra Arizona även om det ska föreställa Wyoming, vilket man också får känslan av. Stora ändlösa vidder, skog och snöklädda berg.
Enligt mitt tycke har denna film allt det som en bra western ska innehålla, en bra handling, bra miljö och bra skådespelare som gestaltar den typ av karaktärer som åtminstone jag vill träffa på i en riktig westernfilm.
Ni som ännu inte har sett denna film har verkligen 1 timme och 30 minuter att se fram emot!
 
 
Filmer | Kate Capshaw, Sam Eliott, Wyoming | | Kommentera |

Autentiska westernprylar

För den som vill förvärva autentiska saker från "The wild west" finns nu chansen hos Heritage auctions på deras americana auktion. Den går ut den 3 december och man kan lägga bud fram till dess. Det är ett pålitligt och välrenomerat företag - har själv handlat där flera gånger.
 
Detta är tex ett utrop med 13 st kabinettkort - låg i skrivande stund på 60 dollar.
Utropen som berör western är nr 43434 - 43477.
 
Adressen till företaget är www.ha.com
 
 
Shopping | auktion | | Kommentera |

James Butler Hickok, fortsättningen....

Wild Bill klarar sig undan åtalet i Springfield. I augusti 1869 blir han vald till sheriff i Ellis County i Kansas. En dag under hans första månad som lagman går en man vid namn Bill Mulvey runt Hays City och skjuter sönder rutor  och flaskor i salooner.  För att hindra att den berusade mannen fortsätter med sitt livsfarliga beteende skjuter Wild Bill honom, skotten går genom lungorna och nacken.

 

 "Hickok låter sina revolvrar tala..."
 

I september startar Samuel O Strawhun ett tumult på John Bitters Beer Saloon. Wild Bill kommer dit och Strawhun går samma öde till mötes som Mulvey hade gjort månaden tidigare.  Befolkningen börjar tröttna på allt dödande och den 2 november väljs Peter Lanahan till Sheriff. Wild Bill fortsätter dock som lagman i form av deputy US marshal.

 

 James Butler "Wild Bill" Hickok.
 

Den 17 juli 1870 befinner sig Wild Bill på Paddy Welch Place i Hays City. Helt plötsligt och utan förvarning hoppar två soldater ur 7:e kavalleriet  på Wild Bill. Dom brottar ner honom på golvet. Den ena soldaten heter Lonergan och den andre heter Kile. Det blir stort tumult och Kile drar fram en revolver och riktar den mot ena örat på Wild Bill. Kile trycker av men revolvern klickar. Under kampen blir Wild Bill skadad i ena benet, möjligen en skottskada. Efterhand får han fram en av sina revolvrar och skjuter två skott som träffar Kile i ena handleden och i sidan av kroppen. Kile rullar ur kampen skadad. Wild Bill fortsätter att kämpa på liv och död mot den påtagligt större Lonergan. Vid ett tillfälle lyckas han skjuta Lonergan med ett skott som träffar i ena knäskålen. Kampen får sitt slut och Wild Bill tar tillfället iakt och flyr in i saloonen och hoppar ut genom ett fönster på baksidan. Glas och ram åker med ut. Ryktet om bråket når soldaterna på Fort Hays. Ett antal beger sig till Hays City för att hitta Wild Bill. De letar igenom salooner och andra etablissemang men de hittar honom inte.

 

 Hays City i Kansas. Bilden är från 1885. 15 år efter att ovan händelse ägde rum i denna stad.
 

Hur länge ska James Butler "Wild Bill" Hickok klara sig med detta påtagligt riskfyllda leverne. Sista inlägget om hans liv kommer snart.......

Intressanta personer | James Butler Hickok, Kansas, Wild Bill | | Kommentera |
Upp