Mode för män på 1860-talet.

Då fortsätter vi på temat mode. I ett tidigare inlägg berättade jag om kvinnornas mode på 1860-talet. Så nu blir det herrarnas tur. Modet under dessa 10 år skiftade inte så jättemycket. I början av årtiondet var det stora rymliga kavajer/jackor/rockar som gällde. Dom gick också ner ganska långt.
Stiligt par från 1860-talet.
 
Här ser man mannens ganska rymliga rock så som dom såg ut den första delen av 60-talet.
Byxorna var raka och nästan lite tubformade. Byxorna förändrades inte nämnvärt under dessa tio år.
1850-talets breda kravatt/slips byttes ut mot en mindre smalare  variant. Skjortorna var oftast vita med få undantag. Västen var mestadels enkelknäppt och den enda manliga accessoaren var fickuret med tillhörande klockkedja.
 
Enkelknäppt väst som sig bör......
 
På den senare halvan av årtiondet blev rocken mera insydd och tyget var inte sällan rutigt.
Som huvudpryddnad var det skillnad på finhattar och arbetshattar. Man hade höghatt i siden och kubb, men även stråhattar med mindre brätten förekom. Även kepsliknande hattar såsom den kända Eton Cap bars som finhatt. Som arbetshattar bars mindre arbetade mössor, hattar och kepsar.
Även om man inte hade mycket pengar så följde man nästan alltid tidens dresscode....inte riktigt som idag då det snart inte finns någon skillnad på fest eller vardag vad det beträffar klädseln. Lite bättre förr tycker jag.
Kläder | | Kommentera |

En filmstjärna av nordiskt ursprung.

Har tidigare skrivit om några ikoner inom westerngengren. Tänkte fylla på med en till som har gjort några roller som har gjort honom odödlig. James Arness är hans namn. Han föddes den 26 maj 1923 i Minneapolis i Minnesota i USA. Hans far hade sitt ursprung i Norge som hans farfar lämnade 1887. Då hette han Aursnes. James mor härstammade från Tyskland. Så hans ursprung i det nya landet gjorde alltså entré under den riktiga westernperioden. 
Under Andra Världskriget ville han bli stridspilot i amerikanska flygvapnet. Hans längd på 2,01 meter gjorde att han istället hamnade i armén. Han deltog i landstigningen och slaget vid Anzio i Italien. Han blev där illa skadad i höger ben. Detta gjorde att han hade ont och haltade resten av sitt liv.
Efter militärtjänsten liftade han till Hollywood där hans första roll var i filmen "A farmers daughter" med Loretta Young.
 
Filmaffisch från 1947.
 
Han blev snart förknippad med westernfilmer och blev god vän med John Wayne. Han var t.ex med i westernfilmen Gun the man down.
 
James Arness.
 
Efter flera filmer blev han erbjuden rollen som sheriffen Matt Dillon i TV-serien Gunsmoke. Serien sändes första gången 1955 och höll sedan på i 20 säsonger fram till 1975. I Sverige gick serien under namnet Krutrök.
Handlingen utspelar sig i Dodge City i Kansas.
 
James Arness som Matt Dillon i Gunsmoke.
 
Från en episk roll till en annan. Arness lämnade stadslivet i Gunsmoke för att ta sig an rollen som stigfinnaren Zeb Macahan i tv-serien How the West was won, känd i Sverige som Familjen Macahan. Den gick från 1977 till 1979.
Den handlar om en familj som vid inbördeskrigets tid beger sig frön öster mot dom ociviliserade vidderna i väster. Zeb visar sig oumbärlig i många situationer. Vid den här tiden hade jag lite brevkontakt med James Arness och nedan är ett fotografi föreställandes Zeb. James har signerat det åt mig. Väldigt kul att ha.
 
James Arness som Zeb Macahan.
 
För mig är det rollen som Zeb som gjort mest intryck. Den gestaltade honom på ett personligt plan; stor, trygg, ärlig och pålitlig. Jag tycker att han gjorde sina roller med bravur och är i mitt tycke en perfekt westernskådis som är väl värd att se i någon av hans filmer eller serier.
Skådespelare | | En kommentar |

The Trailsman

Sommaren har passerat och under dom olika westerntillställningar man har varit på så har man blivit mer inspererad att läsa "rätt" literatur. Själv har jag läst ut två böcker i "Trailsman" serien. Jag har  tidigare redovisat någon bok ur den serien. Böckerna skrivs av författaren John Sharpe som skriver på lite talspråk och ganska rakt på. Det är en hel del dialog som gör det enkelt att ta till sig berättelserna.
Huvudpersonen är som vanligt spejaren Fargo som är lite typ Zeb Macahan med möjligtvis ett något stiligare yttre.
Böckerna jag läst denna gång är Terror Town och Texas Tangle.
I  den förstnämnda kommer Fargo till samhället Promise i Smokey Mountains. Allt verkar så väldigt perfekt skött enda tills han kommer i konflikt med lagen. Då visar det sig att stadens sheriffer och borgmästare sköter saker och ting på sitt sätt och stiftar lagar efter eget huvud. Efterhand får Farfo nog då man hänger en man för ett brott som kanske är uppdiktat. Han tar parti för en farmarfamilj som har hamnat i lagens skottlinje och hamnar på så sätt själv i livsfara. Kommer Fargo att kunna rädda familjen, sig själv och få ording i staden Promise som utger sig för att vara den mest välskötta väster om Mississippi.
 
Ett par böcker med riktiga westernberättelser.
 
Den andra boken heter Texas Tangle och den börjar med att fargo hittar ett antal plundrade vagnar och ett flertal döda människor. Vid första anblick ser det ut som ett verk av comancher men Fargo är säker på att förövarna är några andra. Flera kvinnor har försvunnit från vagnarna och en visar sig vara dotter till befälhavaren på närmaste fort. Tilssammans med kavaleriet sätter Fargo efter mördarna som visar sig vara något helt annat än vad man först trott. En riktigt spännande historia där döden hela tiden lurar bakom nästa klippa i den karga texasmiljön.
Båda böckerna är mycket lättlästa trots att de är skrivna på engelska.
Böckerna finns att beställa på t.ex Bokus eller Adlibris och kostar inte särskilt mycket, runt 70 kr har jag för mig.
Tycker man om westernberättelser så är denna bokserie perfekt.
Böcker | | Kommentera |
Upp