Wild woman in Deadwood.

Många livsöden utspelade sig i western. En del lyckliga, en del olyckliga men alla fulla av äventyr.
1876 anlände Lurline Monte Verde till Deadwood i Black Hills i South Dakota. Till en början försörjde hon sig som kortdelare / crupier på olika salooner.
Enligt uppgift uppträdde hon också som sångerska på Bella Union Theater and Saloon. Efterhand öppnade hon saloonen och spelstället "restaurant", som hon kallade det. Några dilligensrånare började att använda stället som sitt stamställe.
 
"stagecoach robbers"
 
Monte Verde var änka till en läkare. Detta påtalade hon i en intervju med en tidning i Cheyenne år 1878. Hon påstod också att hon hade lärt sig en del om läkaryrket genom sin man. Hon hade också varit lärarinna på det Stora Siouxreservatet.
I mitten av juli 1878 kom rånaren Billy Mansfield in på "the restaurant". Han påtalade för Monte Verde att han hade en kompis som var svårt skadad. Dom bestämde träff på en opiumhåla i staden. Där skulle dom träffas på natten. Efter att dom hade träffats tog Mansfield med henne till ett hus där dom mötte Archie McLaughlin och en annan man. Efter att hon hade svurit på att inte uppge deras identiteter m.m. så fortsatte dom till ett övergivet skjul. Där fanns den skadade mannen som Monte Verde kände igen som Johnny H Brown.
Monte Verde insåg att dessa män var några av de män som var eftersökta för ett dilligensrån 10 dagar tidigare.
Brown var i dålig kondition och hostade blod. Monte verde fick honom lugn med hjälp av kloroform och undersökte honom. Hon fann att han hade en kula vilken satt fast mellan två revben på höger sida av kroppen.
Efter att hon hade gett Brown mer kloroform lyckades hon operera bort kulan.
Då hon vid ett tillfälle återvände till skjulet för att byta bandage såg hon att Charley Ross och Charles Henry Borris, två andra gängmedlemmar, låg gömda under sängen. Hon lotsades aldrig om dem.
 
Kanske såg skjulet ut så här där Monte Verde vårdade den skjutne rånaren?
 
Monte Verde räddade livet på Brown.
Inte lång tid efter greps Brown. Många ansåg att Monte Verde hade gett uppgifter till den stilige Boone May (se ett tidigare inlägg om honom) som hon hade fattat tycke för. Hon gav en utsaga till tidningen Cheyenne leader. Hon menade att Mansfield var oskyldig. Många av gängmedlemmarna hade då blivit lynchade, däribland Mansfield. Andra hade gripits.
Monte Verde stannade ett antal år till i Deadwood, tills dess att stadens storhetstid hade börjat dala. 
Hon gav sig väster ut och fortsatte att tjäna sitt levebröd som crupier i olika nybyggarsamhällen.
 
Vem var då Monte Verde. Några påstår att hon hade vuxit upp på en plantage  nära Jefferson City i Missouri.
Under inbördeskriget hade hon varit spion åt syd-sidan. Hon hade använt flera namn såsom Belle Siddons, Madam Vestal och Belle Hallet. Hon drog sedan väster ut och hamnade i Deadwood. En del gör gällande att hon var hjärnan i planerandet av olika rån och att hon inhämtade information på salooner och på sin "restaurant". Hon skulle ha varit kär i gängledaren Archie McLaughlin och gett honom uppgifterna hon fick fram.
När McLaughlin hängdes försökte hon begå självmord.
 
 
Monte Verde dog på en opiumhåla i San Francisco i början av 1880-talet.
Vilken version som är sann får vi nog aldrig reda på. Var hon rånargängets ledare eller stämmer det som hon uppgav till tidningen, att hon endast hjälpte sårade? Vad tror ni?
 
 
Kvinnor in the old west | Black Hills, Boone May, Deadwood | |
#1 - - Anonym:

Intressant inlägg 👍

Svar: Tack för det!
oldwestriverstone.blogg.se

#2 - - Anonym:

Fantastiska livsöden.

Svar: Ja olika falla ödets lott......
oldwestriverstone.blogg.se

#3 - - Anonym:

Mycket intressant läsning. Bra skrivet.

Svar: Tack för det!
oldwestriverstone.blogg.se

#4 - - Anonym:

Historiskt intressant och välskrivet.
Tack för en bra redogörelse.

Svar: Tack, det kommer fler inlägg om spännande levnadsöden....
oldwestriverstone.blogg.se

Upp