Spel

Under den kända westernperioden fanns det massor av människor som livnärde sig inom olika sorters verksamhet, bönder, gruvarbetare, järnvägsbyggare med flera. En kategori som verkligen reflekterade tidsepokens anda var spelarna. Man var villig att ta risker samtidigt som det var ett äventyr

I takt med att man på östkusten blev mindre och mindre toleranta mot spel så flyttade spelarna väster ut. Första anhalten blev flodbåtarna på Mississippi. Under 1840 talet beräknar man att upp emot 800 spelare livnärde sig på spel på båtarna. En känd spelare var Charles Cora, som tros ha spelat in så mycket som 85000 dollar under sex månader.

 Hjulångare 1850-tals modell

Då järnvägen kom i mitten på 1860-talet drog spelarna ut i de amerikanska nybyggarsamhällena.

När guldrushen inträffade i Kalifornien uppstod en stor spelhysteri på västkusten. Guldstoft bytte händer otaliga gånger vid spelborden. Under 1850 -1860 talen var den gyllene  eran för spel i detta område. San Fransisco tog över rollen från New Orleans som Amerikas spelstad nummer 1. The Parker House var ett av dom mest kända ställena. Ryktet gjorde gällande att nästan en halv miljon dollar spelades bort där varje kväll/natt.

Brott av olika slag följde i spelets skugga och mord var inte allt för ovanliga inslag. Folket i staden tröttnade på detta och spelets baksidor och hängde ett antal korthajar. Spelandet tog istället fart i boskaps- och gruvstäder.

Fuskandet bredde också ut sig. Det var märkta kortlekar, riggad spelutrustning, preparerade tärningar, ombyggda roulette hjul m.m.

 Kortspel

Många spelare var färgstarka karaktärer inte sällan mycket välklädda. Många var också revolvermän och man hittade dom på båda sidor om lagen. En av dom mest kända spelarna var Wild Bill Hickok. Kommer att återkomma till en del intressanta spelande individer i kommande inlägg.

Allt eftersom nybyggarlandet blev mer och mer civiliserat blev spelandet också mer och mer kontrollerat. Många såg det som ett tecken på att den en gång så viktiga friheten började naggas rejält i kanterna. Undra vad dom skulle ha tyckt om dagens kontroll på allt som går att kontrolleras?

Allmänt | Abilene, Mississippi, Spel | |
Upp