Dora Hand

Efter lite mycket annat är bloggen tillbaka med full kraft. Tänkte nu berätta lite om ett intressant kvinnoöde. Hur hårt livet kunde vara och hur snabbt det kan ta slut. Kvinnan jag tänker på här är en kvinna som hette Dora Hand. Hon föddes förmodligen 1844 på östkusten i USA och en del påstår att hon kom från en finare Boston-familj. Vissa belägg finns för att hon hade studerat musik i Europa och att hon framfört opera i New York City.
Precis som Doc Holliday begav hon sig väster ut för att bli bättre, hon hade tuberkelos. Hon kom till Dodge City, uppmuntrad av  saloonsångerskan Fannie Garretson.
 
Dora Hand, hennes liv var värt ett bättre slut.
 
De båda började sjunga på Lady Gay Dance Hall och tjänade 40 dollar i veckan vilket var stora pengar på den tiden. Hand började sjunga på Alhambra Saloon 5 kvällar i veckan 2 timmar åt gången. I en artikel i Dodge City beskrevs hon ha en klassisk skönhet, vara av medlängd och ordinärt byggd. Hon rörde sig elegant och klädde sig ofta i svart då det framhöll hennes ljusa hy. Hennes goda lön gjorde att hon hade förutsättningar att ägna sig åt välgörenhet och hon sjöng också i metodistkyrkan, som då alltid var överfull. Vilket inte var fallet annars.
 
Front Street, Dodge City 1879.
 
 På Alhambra Saloon hade ägaren Mayor Kelley blivit en stor beundrare av Hand. En ung man vid namn James W. "Spike" Kenedy också fattat tycke för den vackra men äldre Hand. Då han vid ett tillfälle var framfusig mot henne avvisades han av Kelley. Detta gick Spikes ära för nära och han började planera en hämnd mot Kelley. Han lärde sig Kelleys rutiner och såg att han ofta uppehöll sig i en trång tvårumsstuga i anslutning till saloonen. På kvällen den 4 oktober 1878 slog Spike till. Han sköt in i stugan. Kelley var dock inte där. Han hade ändrat sina rutiner och begivet sig till Fort Dodge för att få hjälp av arméläkaren för sina magbesvär. I stugan fanns Dora och Fannie. Kulan gick genom sängkläder och studsade sedan mot en vägg och träffade därefter Dora som avled direkt. Spike flydde ovetande om detta.
 
Kanske såg uppbådet som jagade Spike ut på detta sätt. En målning av William Henry Deathlef Koerner.
 
Han blev dock gripen av ett uppbåd med bl.a Wyatt Earp och Bat Masterson som sköt Spike i axeln. En rättegång hölls senare på sheriff kontoret där Spike blev frikänd. Man vet inte varför men kanske hade Spikes rike far mutat och betalat rätt personer i samhället. När Dora Hand begravdes var alla salooner och sådana inrättningar stängda i Dodge City och ca: 400 cowboys följde hennes vagn till sista vilan på kyrkogården i Dodge City.
Det skulle varit intressant att höra henne sjunga och se vad så många i Dodge City upskattade så mycket...........
 
Kvinnor in the old west | | Kommentera |
Upp