Annie Oakley, sista delen.

Fortsättning från föregående inlägg om Annie Oakley:
 
Efter att Annie hade slagit Butler i en skyttetävling där Butler missade sitt 25:e skott började paret att umgås lite till och från. Detta resulterade i att de senare gifte sig den 20 juni 1882 i Windsor i Kanada. En del påstår att de gifte sig så tidigt som 1876 men det finns inga papper som styrker detta.
I maj 1882 började paret att uppträda tillsammans och det var då Annie tog artistnamnet Annie Oakley. Butler förstod snart att Annie drog mest publik och han antog mer och mer rollen som hennes manager. 1884 träffade hon den beryktade siouxhövdingen Sitting Bull. Detta skedde i St Paul i Minnesota. Hon gav honom då ett signerat kort och han gav henne dom mockasiner vilka han hade haft på sig under slaget vid Little Big Horn 1876. Han kallade henne för  "Watanya Cicilla" - Den Lilla Säkra Skytten.
 
Sitting Bull - ett "sittande" kort passar bäst till hans namn;)
 
1884 träffade Annie William "Buffalo Bill" Cody. Dom kom överens om att hon skulle få provuppträda i hans Wild West Show i tre dagar. Det blev 16 säsonger. Hon kunde skjuta korken ur en flaska och släcka ett ljus med ett skott på 30 meters håll. Hon kunde även träffa smala sidan på ett spelkort.
År 1887 åkte showen till England där man uppträdde i London, man gav över 300 shower och man uppträdde för drottning Victoria och kungafamiljen. Därefter åkte man tillbaka till Amerika för att återvända till Europa tre gånger till; 1889, 1891 och 1892.
 
Reklam för Annies man Butlers skarpskytteförmåga.
 
Annie Oakley i reklam för den största western-showen.
 
Annie fortsatte att turnera med showen. 1901 när hon var på väg med tåg för att uppträda så fronalkrockade hennes tåg med ett annat tåg. Hon var då 41 år gammal och beslöt sig för att sluta hos Buffalo Bill. Hon var då den som tjänade mest av dom som uppträdde.
1910 blev hon tillfrågad av Buffalo Bill om hon ville delta i hans nya show, men hon tackade nej. Hon gav en del uppvisningar och lektioner på egen hand med Butler. 1912 byggde dom ett hus i Cambridge i Maryland. Dom byggde det så så att hon kunde jaga från taket och skjuta ut mot floden.
1922 var hon med om en bilolycka i Florida. Hon fick en fraktur i ena höften och bröt ena vristen. Trots detta fortsatte hon att jaga och sjuta. Dom återvände så småningom till Ohio. Annies hälsa blev sämre och hon dog den 23 november 1926 p.g.a en blodsjukdom. Butler sörjde henne så mycket att han slutade att äta. Han dog 18 dagar efter henne.
 
Annie och Butler ligger begravda på Brock Cemetery (kyrkogård)  nära Greenville i Ohio.
 
Annie blev 66 år gammal och blev känd över hela världen och allt började med att hon sköt fasaner och rapphöns för att familjen skulle få något att äta.............ett enastående livsöde.
 
 
 
 
 
 
 
Kvinnor in the old west | | En kommentar |
Upp