The Quick and the Dead (1987)

Nu har jag sett en av mina favoritfilmer ytterliggare en gång. Första gången jag såg den var nog runt 1988 och jag tyckte att den var bra redan då. Filmen heter "The Quick and the Dead" och ska inte förväxlas med en film som heter likadant och som också är en western. Men där görs huvudrollerna av Gene Hackman, Sharon Stone med flera. (Den filmen kommer att belysas i denna blogg längre fram).
Tillbaka till aktuell film; här spelas dom tre största rollerna av Sam Elliott, Kate Capshaw och Tom Conti.
Filmen tar sin början i Wyomings vildmark år 1876. En prärievagn rullar sakta fram i landskapet. 
Det är Duncan MacKaskel och hans fru Susanna samt deras son som är på väg mot Big Horn för att starta ett nytt liv. Dom har sålt allt och lämnat Pennsylvania bakom sig.
 
Kate Capshaw som Susanna Mackaskel.
 
Dom rullar in i en liten håla som heter Benders Flats. Där kommer dom i kontakt med ett gäng som styrs av Doc Shabbitt, spelad av Matt Clark. Han och hans gäng fattar tyck både för det resande sällskapets hästar men även för Susanna.
 
Otrevliga herrar med Doc Shabbitt i mitten.
 
Då familjen Mackaskel slår läger försvinner två av deras hästar. I detta skeende kommer en främling in i MacKaskels liv. Det är Con Vallian, ett halvblod, gestaltad av ingen mindre än Sam Elliott. Han uppmanar Duncan att ta tillbaka sina hästar. Dessa återfinns framför en liten saloon i Benders Flats. Nu börjar problemen på allvar för familjen MacKaskel. Vallian som blir förtjust i den vackra Susanna vill naturligtvis hjälpa den inte allt för vildmarksvana familjen.
 
Sam Elliott som Con Vallian.
 
Det hela utvecklar sig till en överlevnadskamp. Samtidigt så är det ett spel mellan Con och Susanna som Duncan inte riktigt tycker om. Cons duglighet i situationerna i vildmarken lyfter samtidigt fram Duncans tillkortakommanden. Vilka kommer att överleva färden mot Big Horn och kommer Susanna fatta tycke för Con?
Intrigerna är många och ger filmen ett större djup.
Filmen bygger på Louis L Ámours klassiker från 1973.
 
Con och Susanna.
 
Handlingen utspelar sig i en storslagen natur och är bl.a inspelad i norra Arizona även om det ska föreställa Wyoming, vilket man också får känslan av. Stora ändlösa vidder, skog och snöklädda berg.
Enligt mitt tycke har denna film allt det som en bra western ska innehålla, en bra handling, bra miljö och bra skådespelare som gestaltar den typ av karaktärer som åtminstone jag vill träffa på i en riktig westernfilm.
Ni som ännu inte har sett denna film har verkligen 1 timme och 30 minuter att se fram emot!
 
 
Filmer | Kate Capshaw, Sam Eliott, Wyoming | | Kommentera |
Upp