Roy Bean

Att utöva lagen och bli domare är en lång procedur idag. Annat var det på westerntiden. En av dom mest okonventionella fredsdomarna var nog en man som hette Roy Bean. Han kom från Kentucky och arbetade bl.a som kringsresande handlare, bartender och smugglare innan han vid 56 års ålder började som domare i en ort som hette Langtry. Han tidigare öppnat en saloon på samma ställe och den använde han även som domstol. Han kunde inte mycket om lagen, det han inte gillade eller kände till struntade han i. Han tycke att han kunde utöva ämbetet eftersom han ansåg att han var den  bäst lämpade för ändamålet. Eftersom närmaste domstol fanns 300 km bort började Texas Rangers föra sina omhändertagna brottslingar till Beans domstol för att få dom dömda. Året var 1882 och platsen låg i västra Texas.
 
Roy Bean - kanske inte alltid så påläst om lagen.
 
Han började döma innan staten hade utsett honom till fredsdomare. Det blev en del underliga utfall. Vid ett tillfälle hade en irländsk järvägsarbetare dödat en kinesisk arbetare. Det kom ca: 200 irländare till domstolen och påtalade att deras landsman borde dömas rättvist. Bean läste lagen och kom fram till att det var förbjudet att mörda, men att det faktiskt nte någonstans stod att man inte fick döda kineser, fallet avskrev. Vid ett annat tillfälle hade en arbetare ramlat ner och dött på platsen. Bean fick fem dollar för att ta hand om det. han tyckte att fem dollar för lite. När han sökte igenom kläderna på den avlidne fann han en revolver och 40 dollar. På stående fot dömde han den avlidne till 40 dollar i böter för att ha haft ett dolt vapen.
Dom flesta böter stannade i Beans egna fickor - moralen var inte alltför stor.
 
Roy Beans domstol som också fungerade som saloon.
 
bean hade inga betänkligheter med att sälja sprit till advokater, vitten och misstänkta under rättegångarna. Allt för att dryga ut kassan hos den självförsörjande domstolen.
Bean verkade som domare under 20 års tid.
 
 
 
 
 
 
Allmänt | |
Upp