Fort Laramie

Det finns hur många platser som helst som är intressanta  ur historisk western anknytning.  En plats som riktigt lyfter med historiens vingslag är Fort Laramie.  Denna plats har särskild stor betydelse för sioux-indianerna,  men det återkommer jag mer detaljerat till i ett annat inlägg.

Fort Laramie grundades redan runt år 1834 av William Sublette. Det byggdes där Laramiefloden går i hop med North Plattefloden i östra Wyoming. Anledningen till byggandet av fortet var att skapa en handelsplats för pälshanteringen i området. 1841 köptes stället upp av American Fur Company och döptes om till Fort John. Detta efter namnet på en av delägarna i företaget -John B. Sarpy.

 En målning föreställandes troligen William Sublette.

1849 köptes fortet av den amerikanska armén för att läget var perfekt som utgångspunkt för att skydda de vagnståg som var på väg väster ut på Oregon Trail. Den amerikanska staten gav 4000 dollar för fortet. Trots att fortet hette Fort John började det kallas "Fort Laramie" i folkmun som en förkortning av "Fort John vid Laramie-floden". Namnet Larmie kommer efter pälsjägaren Jacques La Ramee, som jag har nämnt i mitt inlägg om staden Laramie.

Fyra kompanier inkvarterades i fortet. År 1851 undertecknades det första fördraget mellan vita och indianer i "Fort Laramie" 1850-talet blev sedan ganska lugnt i området. Under 1860-talet blev fortet mer militariserat och anspänningen i området blev högre.

 Detta kort är från 1858 och är det äldsta kända kortet av fortet. Kortet togs av Samuel C Mills

Under amerikanska inbördeskriget 1861 - 65 flyttades fortets kompanier öster ut för att strida mot sydstaternas armé. I fortet inkvarterades då olika frivillig regementen fram till 1866. 1868 undertecknades det fördrag som i stora delar fortfarande är aktuellt för indianerna. (återkommer till detta betydande fördrag i senare inlägg)

Under 1876-77 pågick stora oroligheter mellan siouxer och cheyenne indianer och vita sedan guld hittats i Black Hills. Man bröt då från dom vitas sida 1868 års fördrag. Dessa oroligheter brukar kallas för "det stora sioux kriget". Fort Laramie nyttjades då som stationeringsställe och förråd för krigföring längre nordväst ut.

När järnvägen från öst till väst hade färdigställts hade inte fortet samma betydelse längre då färre nyttjade djurdragna vagnar för att sig väster ut. 1889 gavs order om att fortet skulle överges. Militären plockade bort allt som bedömdes som värdefullt och användningsbart. Den 20 april 1890 lämnade dom sista soldaterna Fort Laramie. Byggnaderna såldes på auktion och den militära marken började nyttjas av nybyggare. En era hade fått sitt slut. I dag klassas området som "Historiskt område" och det finns en del hus kvar samt en del ruiner och lämningar som vittnar om det som en gång var. Förr oss är det historia men för dom som levde där och då var det en kamp för överlevnad under hårda former där inget gavs lättvindigt.

 Fortet som det förmodligen såg ut runt 1860-talet. Skulle kunna ge en dollar eller två för att kunna resa tillbaka och uppleva hur det var att vara där en sensommar dag, varför inte just 1868?
Byggnader, fort m.m. | Laramie, Wyoming | | Kommentera |
Upp