Mode för män på 1860-talet.

Då fortsätter vi på temat mode. I ett tidigare inlägg berättade jag om kvinnornas mode på 1860-talet. Så nu blir det herrarnas tur. Modet under dessa 10 år skiftade inte så jättemycket. I början av årtiondet var det stora rymliga kavajer/jackor/rockar som gällde. Dom gick också ner ganska långt.
Stiligt par från 1860-talet.
 
Här ser man mannens ganska rymliga rock så som dom såg ut den första delen av 60-talet.
Byxorna var raka och nästan lite tubformade. Byxorna förändrades inte nämnvärt under dessa tio år.
1850-talets breda kravatt/slips byttes ut mot en mindre smalare  variant. Skjortorna var oftast vita med få undantag. Västen var mestadels enkelknäppt och den enda manliga accessoaren var fickuret med tillhörande klockkedja.
 
Enkelknäppt väst som sig bör......
 
På den senare halvan av årtiondet blev rocken mera insydd och tyget var inte sällan rutigt.
Som huvudpryddnad var det skillnad på finhattar och arbetshattar. Man hade höghatt i siden och kubb, men även stråhattar med mindre brätten förekom. Även kepsliknande hattar såsom den kända Eton Cap bars som finhatt. Som arbetshattar bars mindre arbetade mössor, hattar och kepsar.
Även om man inte hade mycket pengar så följde man nästan alltid tidens dresscode....inte riktigt som idag då det snart inte finns någon skillnad på fest eller vardag vad det beträffar klädseln. Lite bättre förr tycker jag.
Kläder | | Kommentera |
Upp