Spelande i "the Old West".

Precis som nu var människorna under westerntiden intresserade av spel. Man gillade spänningsmomentet samtidigt som man hoppades på att man skulle kunna få lite tillskott i kassan. Dom flesta spelade bara någon enstaka gång då det fanns någon slant över att satsa, men det fanns också dom som livnärde sig på att spela.
På den tiden fanns det inte så många lagar som reglerade hur spelandet skulle gå till som det finns idag.
Då spelade man på allt från kort och tärningar till boxningsmatcher. Jag tänkte att jag skulle förklara lite olika spel vartefter i olika inlägg.
 
Spelandet lockade många olika människor till framför allt saloonerna.
 
Det första spelet jag tänkte förklara är "the Faro game".
Detta kortspel tog sin början i Frankrike i slutet av 1600-talet. Försvann sedan i Europa och blev efter hand mycket populärt i Amerika framför allt under guldrushens dagar. Sista Faro stället stängde 1985 i Nevada USA.
Hur spelar man då Faro. Man spelar oftast på ett avlångt bord som är täck av en duk på vilken det är utmålat alla kort i en färg, från ess till kung.
 
Spelbordet för Faro-spel kunde se ut så här.
 
Spelet började med att spelarna, som kunde vara hur många som helst, satsade sina vad på valfria utmålade kort.
Därefter tog dealern och lade en kortlek i något man kallade för "the Shoe", en ask som förhindrade fusk.
Sedan tog han det första kortet och "slängde" det. Därefter drog han ytterliggare ett kort som var bankens kort, eller förlustkortet. Detta kort lades till vänster om "the shoe". Därefter drogs spelarkortet eller vinstkortet som lades till höger. Dom som hade satsat på samma nummer oavsett färg som vinstkortet vann samma summa som dom satsat. På förlustkortet tog banken pengarna som var satsade där. Alla andra satsningar låg kvar. Man kunde också spela på att vinstkotet skulle vara högre än förlustkortet.
När dom två korten var dragna och vinster och förluster var justerade kunde ny satsningar göras antingen med dom pengar man hade kvar på bordet eller med nya insatser. Så fortsatte spelet tills tre kort återstod i givarleken i the Shoe. På dom tre sista korten fanns det lite specialregler som känns som lite överkurs.
 
Spännande Faro-spel.
 
Farospelet hade bättre odds en dom flesta andra spel på den här tiden. Spelberoendeproblematiken hade nog inte uppfunnits än i alla fall..........
 
Allmänt, Classic western things | | Kommentera |
Upp