Telegrafen

I en och annan westernfilm har man skådat hur någon skurk eller indian skjuter av telegraftråden som löpte från stolpe till stolpe och vidare till ett samhälle.  Men när kom denna underrättelseuppfinning till?
Man hade startat tidigare med detta sätt att skicka meddelanden, men 1861 byggdes den transcontinentala telegraflinjen genom "the wild west". 1860 slog man fast att telegraflinjen skulle byggas från Missouri till Kalifornien.
 
"Tråden" följde oftast järnvägen.
 
Den 11 januari 1861kontrakterade Nebraska Pacific Telegraph Company. Under ledning av Edward Creighton påbörjade man dragningen den 17 juni 1861 från Omaha i Nebraska. Man kunde dra tråd och sätta upp stolpar mellan 5 km till 13 km på en dag. I området mella Fort Kearny och Salt Lake City fick man saknades det träd till stolpar, så man fick transportera stolpar lång väg. Den 18 oktober 1861 sände man det första meddelandet mellan Salt Lake City och Omaha.
 
Den transcontinentala telegraflinjen blev Ponnyexpressens undergång - se tidigare inlägg.
 
Telegraflinjen kopplade samman många samhäälen och fort vartefter. Den gick bl.a över Fort Kearny i Nebraska, Julesburg i Colorado, Fort Laramie i Wyoming, Salt Lake City i Utah, canon City i Nevada och San Francisco i Kalifornien. Med denna linje sparade man massa tid. Meddelanden som kunde ta en vecka att få fram var nu framme på under en timme.
 
En telegrafapparat som man kopplade trådar till och sedan knackade man fram meddelandet.
 
Telegraflinjen kunde råka ut för problem och skador av olika slag t.ex blixtnedslag i stolparna, stormar, snöstormar, bisonoxar som välte stolpar när dom kliade sig emot dom, nybyggare som tog ner stolparna för att dom behövde virke eller ved och indianer som saboterade (detta mestadels efter 1864).
 
Målningen "The Song Of The Talking Wire" av Henry Farny.
 
För oss framstår detta naturligtvis som fullständigt omodernt, men på den tiden var det absolut senaste inom kommunikation och sparade massor av tid. Nyheter kunde spridas snabbt över hela kontinenten.
Dåtidens telefon........
Allmänt, Classic western things | | Kommentera |
Upp