Eagles Wing

Nu är det perfekt väder för att krypa upp i filmhörnet och kika på t.ex westernfilmer. Härom dagen så såg jag en film som heter Eagles Wing, Det är för ovanlighetens skull en western som har sitt ursprung i Storbrittanien, där den vann Best Cinematography Award 1979, det år som filmen gjordes.
Den känns inte brittisk utan är som vilken western som helst.
Man får i början följa två stycken pälsjägare, Pike spelad av Martin Sheen och Henry gestaltad av Harvey Kaitel. Dessa befinner sig i sydvästra USA.
 
Sheen som pälsjägaren Pike
 
I ett indianöverfall så dör Henry. Pike fortsätter själv och kommer efterhand till en begravningscermoni som utförs av några indianer. På platsen finns också en mycket ståtlig häst. En vit hingst som saknar motstycke. Pike får med sig hästen. Samtidigt så är en diligens påväg mot sitt mål, en egendom med spansktalande fin familj. På diligensen finns bland andra fyra kvinnor och en präst. Dom blir överfallna av indianer och en av indianerna, White Bull spelad av Sam Waterston, rövar med sig en av kvinnorna, den vackra Judith. Hon porträtteras av Caroline Langrishe.
 
Tre kvinnor lämnas kvar på platsen
 
White Bulls och Pikes vägar korsas och White Bull blir hänförd av den vackra hästen. Trots att han har med sig Judith vill han ha hästen också. Efter en del strapatser lyckas han stjäla hästen från Pike.
 
Den ståtliga vita hästen, Eagles Wing.
 
Nu tar flera förföljanden och jakter vid. Alla har sina egna mål och medel. White Bull har också fått med sig många värdefulla smycken och en stor mängd guldpengar från överfallet. 
Ett uppbåd från egendomen är på jakt efter den försvunna kvinnan, Pike vill åt hästen, några indianer vill hämnas på den som gjorde så att hästen försvann samtidigt som någon kanske mest ser möjligheten att tjäna en egen förmögenhet.
 
Judith i händerna på White Bull.
 
Filmen har i sin enkelhet egentligen en ganska bra historia. jag tycker nog att man kunde gjort filmen lite mer realistisk och också brett ut filmen med lite mer detaljer - alla förutsättningar fanns.
En något bättre dialog kunde man också arbetat igenom. Men på det stora hela är filmen sevärd och det är spännande att följa och se hur upplösningen blir.
 
Fyra av de inblandade i historien; White Bull, Judith, eagles Wing och Pike.
 
Filmen är ca 1 timme och 40 minuter lång. Den bjuder på många storslagna scenerier och några av skådespelarna fick också efterhand framgångsrika karriärer.
 
 
Filmer | |
Upp