Texasrånare i Black Hills

Trots att avstånden var långa i western och bilen inte uppfunnen ännu, så rörde sig folk ändå över stora områden. Dom flesta i ärliga avsikter, men en del gjorde det med ont uppsåt, som t.ex Sam Bass och Joel Collins. Bass föddes i Indiana år 1851 och blev föräldralös när han var tretton år gammal. Han bodde sedan fem år hos släktingar. Sedan stack han till Texas där han ägde en kapplöpningshäst vilken han tjänade en delpengar på. Sedan blev han cowboy.
 
Sam Bass
 
Tillsammans med den nämnde Collins samlade han ihop en stor boskapshjord från olika ägare. Han anställde en del cowboys och drev sedan hjorden till Kansas där den såldes. Dom betalade sina anställda men tog förtjänsten på 8000 dollar och lade denna i egna fickor. Boskapsägarna fick inte ett öre.
Bass och Collins levde livet och spelade upp pengarna som var slut 1876. Då stack dom till Deadwood i Black Hills. Dom försökte sig på hederligt arbete och starate bl.a ett fraktbolag. Dom kom snart på att dom kunde tjäna mer pengar på att råna diligenser. 1877 hade Bass-Collins gänget fått skulden för sju sådana rån.
För att komma åt ännu mer pengar kom dom fram till att tågrån med last och förmögna passagerare var mer lukrativt. Den 18 september stoppade gänget ett Union Pacific tåg vid Big Springs i Nebraska, ca: 1,5 mil från gränsen till Colorado. Banditerna kom över 60 000 dollar i 20 dollars guldmynt från San Fransiscos myntverk samt värdeföremål och pengar till ett värde av 1300 dollar från tågets passagerare.
 
Tågrån kanske vid Big Springs i Nebraska.
 
Efter rånet delade gänget upp sig och flydde åt olika håll. Efter några veckor blev Joel Collins dödad av en sheriff i samband med att han skulle gripas. Bass flydde till Texas och bildade ett nytt gäng. Det nya Sam Bass-gänget rånade tåg, diligenser och banker i Texas och återvände aldrig till Black Hills. Efter att gänget hade rånat The Round Rock Bank kom dom i strid med Texas Rangers 19 july 1878. Bass blev skadad och dog två dagar senare endast 27 år gammal.
Så trots att man fick in över 60000 dollar, vilket var massor av pengar på den tiden, så kunde man inte använda pengarna till något vettigt utan fortsatte med rånandet tills döden satte stopp för lagbrytandet. 
 
Händelser | Black Hills | | Kommentera |
Upp