Sheriff kontra Marshal

När man läser om western eller ser filmer kommer man ofta i kontakt med lagens män. Men vad är skillnaden på en sheriff och en marshal. Tänkte på ett väldigt enkelt och inte för ingående sätt förklara detta.
Till sheriff väljs man av invånarna i den staden där man ska upprätthålla tjänsten, precis på samma sätt som man väljer andra viktiga funktioner i staden. En marshal var anställd av den amerikanska staten och så har det varit sedan 1789.
 
Gary Cooper som lagman i filmen High Noon från 1952. Här ser man klart och tydligt stjärnan som visar att han tjänar lagen.
 
En marshals arbetsuppgifter är att upprätthålla federala lagar, gripa och transportera rymlingar, omhänderta och handha pengar och tillgångar uppkomna genom ilegala handlingar. Marshals har inga geografiska gränser.
Både sheriffer och marshals kunde utse deputies, men för att utse ett uppbåd med deputies för att jaga flyende brottslingar krävs ett federalt bemyndigande, som t.ex i Tombstone efter att Wyatt Earps bror Virgil hade blivit skjuten. Han fick söka detta bemyndigande hos arizonaterritoriets US marshal Crawley P Dake.
Känns lite lättare i Sverige; en polis är en polis oavsett oavsett stad, län eller brott.
 
En US Marshal bricka - snygg i sin enkelhet.
Classic western things | | Kommentera |
Upp