Pawnee

På prärien i Amerika bodde flera olika indianstammar. Dom mest kända är nog Siouxer och Cheyenneindianer. En annan stam som hade bott ända sedan 1500-talet på dessa vida vidder var Pawnee-indianerna. Dom bodde vid Platte-river området som ligger i dagens Nebraska. Till pawnee-stammen hörde flera olika band, nämligen  Kitkehahki, Chaui, Pitahauerat och Skidi.
Dessa indianer bodde största delen av året i hus tillverkade av jord.
 
På detta sätt kunde bostaden se ut.
 
Under jaktsäsongen på bison så använde man tält iform av tipis, se tidigare inlägg.
Männen ansvarade för bl.a jakten medan kvinnorna skötte hushållen och odlingarna. Man odlade bl.a majs, bönor och squash. Kvinnorna var också skickliga kruktillverkare.  Stammarna höll ofta en fredlig inställning till dom vita nybyggarna. Många krigare hjälpte också den amerikanska armén under indiankrigen. Man arbetade då som spejare.
 
Pawnee krigare. Målning av James Ayers.
 
Krigarna hade sin karaktäristiska frisyr som var rakad på sidorna. Se bilden.
Man ansåg att en del av stjärnorna på himlavalvet var gudar. Dessa tillbad man och hade ritualer till. Dom högst uppsatta i stammen var hövdingar och präster. Hövdingen hade en samling med föremål som betydde mycket för stammens övriga medlemmar. Man hade också krigarsällskap som var högt ansedda.
 
Pawnee-kvinna. Utan dom skulle inte pawneebyarna fungera.
 
Trots sin fredliga inställning så blev pawnee-stammarna sakta men säkert av med sin mark genom olika avtal och fördrag med den amerikanska staten. 1876 fick man ge upp sina sista landområden i Nebraska. Dom nya bosättningarna blev i Oklahoma istället. Där har man sedan dess blivit kvar. I början av 2000-talet räknade man med att det fanns ca: 3200 medlemmar i Pawneestammen i Oklahoma och att det fanns ca: 6200 individer av pawneeursprung.
 
Pawneernas land låg mitt i vägen för nybyggarkulturen som bredde ut sig åt väster. Trots att landet är enormt stort så fick dom inget kvar av sina ursprungliga landområden. Detta gällde sorgligt nog dom flesta indianstammar som var utspridda över ett fantastiskt landskap. Sorgligt när man tänker på hur dom blev behandlade.
Native americans | |
Upp