Arbuckles dryck

Redan för 2000 år sedan började denna dryck att konsumeras. Vi dricker den än idag i många olika former. Dess ursprung finns i Etiopien och har sedan spridit sig över hela världen. På 1830-talet kom det till Det stora landet i väster. Drycken är kaffe som i äkta vara kommer från plantan Coffea Arabica.
 
Kaffeplantan med sina bär/bönor.
 
I början gjorde man kaffe på många olika surogat då man inte kunde komma över den äkta varan. Man använde till exempel  torkad majs med durra för att få det sötare, råg, rostat vete som man sedan malde. Man använde också vanliga bönor.
Där man fick tag i riktigt kaffe levererades det som råa bönor som man själv fick torka och mala. Det fanns Rio, Mocha eller Java kaffe och namnen talade om vart kaffet kom ifrån. Det anlände i 20-25 kg säckar.
 
"The old fashioned way" att koka kaffe. Ser väldigt smakligt ut tycker jag.
 
Dom flesta ville mala sina egna bönor då det var vida känt att dom som sålde färdigmalet kaffe ofta blandade i ärtor för att spara på det dyrbara kaffet. Det var också svårt att bibehålla smaken någon längre tid på rostade kaffebönor. Men 1869 löstes det problemet av bröderna John och Charles Arbuckle. Dom använde socker och äggvita för att glasera dom rostade bönorna och på det sättet så bevarades kaffesmaken i bönan mycket längre. Dom tog patent på sin idé och det lönades sig verkligen.
 
Arbuckles Ariosa Coffee blev snart ett namn på dom flestas namn.
 
Arbuckles blev snart så känt så att säga att dricka en Arbuckles var det samma somma att dricka kaffe.
Dom som inte hade råd med det riktiga kaffet fortsatte att rosta vete, råg, ärtor och även maskrosrötter som grävdes upp på hösten. Man delade dom och rostade dom tills dom blev bruna, sedan krossade man dom till ett mjöl som användes för att göra kaffe på.
1878 kom det första burkkaffet från Chase och Sanborn. 1898 introducerades vakumförpackade burkar med kaffe.
För att få kaffet klart från sump lade kockar i äggskal eller fiskskinn i kaffekannan.
 
Ett av många sätt att avnjuta en välförtjänt kopp med kaffe - the cowboy way.
 
Nästa gång ni ser en westernfilm och kaffekannan puttrar över elden så kan ni ju fundera på om kaffet är gjort på kaffebönor eller maskrosrötter........
Mat och dryck | |
#1 - - Anonym:

Tack för en mycket trevlig blogg🤠

Svar: Tack för det! /Lars
oldwestriverstone.blogg.se

Upp