Dom Svarta Bergen

Tänkte berätta lite om ett resmål som jag själv har besökt. Det är dom svarta bergen - Black Hills, som ligger i South Dakota.
 
 
När jag åkte dit så bilade jag från Chicago. Det blir några mil i nästan rak västlig riktning. Det finns dock mycket att se på vägen dit. Jag åkte I80, I29 och sedan I90, med en del avstickare lite här och där förstås. Återkommer till resmål på vägen.
Dessa Black Hills har haft en stor inverkan på och betydelse för nybyggarlivet i western. Men störst betydelse har området haft för olika indianstammar.
Namnet Black Hills kommer ifrån att bergen såg svarta eller mörka ut på avstånd. Detta på grund av att bergen är skogbeklädda, bl.a med Black Hills granar. Det kommer från Sioux namnet Paha Sapa
 
Black Hills gran - har faktiskt några själv (Tillhör familjen vitgranar - även om den har mörka barr)
 
Efter hand som historien har haft sin gång har bergen varit i olika indinstammars "ägo". Fram till 1776 var det Cheyenne stammen som hade kontrollen över området därefter tog Siouxerna över. Bergen spelade en viktig roll i deras kultur. 
1868 undertecknades ett fredsfördrag på Fort Laramie. I detta fördrag bestämdes vilka landområden som skulle tillhöra Siouxerna. Black Hills ingick i detta område. Inga vita skulle få bygga något innanför dessa gränser.
1874 påträffades guld i området efter att general George Armstrong Custer hade genomfört en expedition i området. En guldrush utbröt och vita stormade in i dom för Siouxerna heliga svarta bergen. Med all rätt så försökte indianerna hindra dom vita att komma in i området. Konflikter uppstod på många olika platser och den inte helt okände Red Cloud ledde en del krigståg.
Den amerikanska regeringen återtog Black Hills från indianerna och delade 1889 upp siouxernas landområde i fem mindre landområden - reservat. Detta emot indianernas vilja. Så rent juridiskt tillhör marken fortfarande Sioux-stammen.
 
Sioux indianer.
 
Genom åren så har gruvdrift och timmer varit dom två mest inkomstgivande sysselsättningarna i området. Idag har dock turistnäringen tagit över första platsen på den listan.
 
Black Hills andas historia, så bara av den anledningen är det värt att åka dit. Sedan har vi den underbara naturen - det finns flera nationalparker. Man kan som jag stanna i det mycket mysiga samhället Keystone för en natts sömn och en bit mat på en trevlig restaurang.
 
Samhället Keystone - mycket trevligt.
 
Vidare finns förstås dom kända presidenthuvudena uthuggna i berget - Mount Rushmore. Nu håller man också på att skulptera ett helt berg till en indian, nämligen Crazy Horse. Hoppas man hinner se den färdiga skulpturen, det tar tid att mejsla ut ett helt berg.
 
Crazy Horse, "snart" förevigad i ett berg.
 
Den klassiska westernstaden Deadwood ligger i Black Hills. Denna stad kommer att få ett eget inlägg i denna blogg. Custer State park ligger också i anlutning till Black Hills. Där stannade jag och det är också sevärt. Blir också ett eget inlägg. Det finns med andra ord väldigt mycket med genuin westernanknytning i dessa mytomspunna berg. Tycker man om motorcyklar så hålls den jättestora mc-träffen i Sturgis varje år. Jag kan verkligen rekommendera en tur till Black Hills.
 
Black Hills är väldigt naturskönt. Det är ett isolerat mindre bergsområde på ca: 13000 kvadratkilometer.
 
 
Allmänt, Platser, natur, djur., Resmål | Custer, Laramie, Sioux, South Dakota | |
#1 - - Anonym:

Bra skrivet och en mycket Intressant artikel!

Svar: Tack :)
oldwestriverstone.blogg.se

#2 - - Anonym:

Mycket bra!!

Upp