Rawhide

Som omväxling till filmer så tänkte jag att det vore på sin plats att skriva om en tv-serie istället. Idag spelar man ju in serier i högervarv med säsong på såsong. Och det är ingen ny företeelse.Westernserien Rawhide började man spela in 1959 och höll sedan på till 1966. Det blev 8 säsonger med 217 avsnitt - alla i svart/vitt.
 
 
Serien handlar om ett gäng "drovers", kofösare, som tar upp en stor jord med boskap norr ut från Texas utefter the Sedelia Trail. På vägen råkar dom ut för alla möjliga problem. Huvudrollerna görs av Clint Eastwood och Eric Fleming. Där Fleming gestaltar "the trailboss". Hans karraktär är lugn och sansad. Han har rättvise patoset högt på sin lista.
 
Fleming som the trailboss Gil Favor.
 
Med sig har han många medhjälpare, bl.a Rowdy Yates som spelas av Clint Eastwood. Han är en ung kofösare som ibland agerar lite snabbare än vad som är bra. Båda dessa gör sina karaktärer bra.
 
Clint Eastwood som Rowdy Yates.
 
Alla 217 episoder har namn som börjar med "the incident with/at....". När man ser serien ska man ju komma ihåg att den spelades in mestadels i början av 60-talet och då var tidsandan en helt annan än vad den är idag. Jag tycker dock att serien är underhållande och väl värd att se. Och denna blev nog inkörsporten till Eastwoods kommande intresse för westerns.
 
 
Serien gästas hela tiden av ny karaktärer i avsnitten. Ofta någon vacker kvinna. På bilden syns Laura Devon tillsammans med Dean Martin.
Rawhide går att köpa komplett eller i olika upplägg - som sagt; intressant komplement till dagens alla serier.
 
Filmer | |
Upp