Eric Fleming

Tänkte här ge lite historia åt en skådespelare som gjorde en hel del tid som westernhjälte i många tv-avsnitt. Mannen ifråga är Eric Fleming. 
 
Eric föddes 4 juli 1925 som enda barn till Edward Heddy Sr. och Mildred Anderson.
 
Han föddes med ett fel på ena foten och han blev ofta svårt slagen av sin far. När han var 8 år försökte han skjuta sin far men vapnet hängde sig. Han rymde då hemmifrån och hamnade efterhand i Chicago där han utförde jobb åt en del gangsters. När han var 11 år skadades han i en skottlossning och hamnade på sjukhus. Han återfördes till sin mamma som då hade skjilt sig från fadern. Under depresionen hoppade han av skolan och 1942 tog han värvning i amerikanska flottan i en ingenjörsbataljon under andra världskriget. Han skadades svårt i ansiktet när han under ett vad skulle lyfta 100 kg. Han genomgick många operationer för att bygga upp panna, näsa och käke.
Han blev dock väldigt nöjd med resultatet.
Han återvände till Paramount, filmbolaget, där han bl.a hade byggt scener och kulisser. Efterhand började han ta teaterlektioner på kvällarna.
 
Clint Eastwood och Eric Fleming i Rawhide (se tidigare inlägg).
 
Han fick roller i några filmer, tv-program och teateruppsättningar. 1958 fick han en av huvudrollerna i westernserien Rawhide. Där spelade han chefen för ett gäng boskapsfösare. Detta gjorde han under sju säsonger. Han fortsatte på westerntemat och spelade med i Bonanza - Bröderna Cartwright.
 
Scen från Bröderna Cartwright.
 
Han hade rätt karaktär för western-filmer. Han var ca 193 cm lång.
Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt. Under en inspelning av en tv-film i Sydamerika välte kanoten som han satt i. Han sveptes med av strömmarna och hittades senare druknad.
Detta var den 28 september 1966. Han var då bara 41 år gammal.
 
Sekvens från ett avsnitt av Rawhide.
 
Själv tycker jag att han var perfekt i rollen som Gill Favor i Rawhide. Det hade varit kul att se honom i några riktigt bra western-långfilmer, tyvärr ville ödet annorlunda.
Han fick dock rätsida på ett liv som började väldigt knackigt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skådespelare | |
Upp