De Bedragna

Här kommer en recension av ytterligare en film som utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget. Den här gången har vi hamnat på ett gods i Virginia och året är 1864. På det här godset driver Martha Farnsworth en flickskola. Matha spelas av Nicole Kidman. Kidman har övat in sydstatsaccenten perfekt. Hon gestaltar denna kvinna på ett mycket övertygande sätt. Martha är mycket noga med seder och manér trots dom svåra tiderna.
 
Nicole Kidman som Martha Farnsworth.
 
På godset nordstatssoldat i skogen nära huset. Hon tar med honom tillbaka. I gruppen av kvinnor och ungdomar uppstår olika meningar om man ska ta hand om soldaten. Men som goda kristna kommer dom fram till att det är deras skyldighet att se till att han får vård.
Soldaten spelas av Colin Farrell och heter John McBurney. Alla på godset skapar sig ganska direkt olika relation till John, vilket medför att hans situation inte blir direkt enkel.
Den andra lärarinnan, miss Morrow, får snabbt starka känslor för John. Frågan om han ska överlämnas till sydstatsarmén kommer upp flera gånger.
 
Miss Morrow och John.
 
Filmen fortsätter med hur relationerna förändras mellan dom olika karaktärerna och vad som ska hända med John. Vilka är och vilka är inte på hans sida? Kommer han att komma hem till sina längre norr ut eller inte? Kommer hans skador attt läka? Vem kan han lita på?
Filmen utspelar sig i en intressant tid och på en spännande plats. Det är många intriger att följa upp i en för övrigt mycket påfrestande situation med krig och umbäranden.
 
Alla kvinnor/tjejer har sin alldeles egna relation till John.
 
Filmen är naturligtvis inte en western i den bemärkelsen men den utspelar sig under den tidsepok och de händelser som jag skriver om, så den platsar absolut här. Jag tycker den är sevärd och allt blir kanske inte som man tänkt sig, den är inte helt lätt att förutspå.
Filmen är välgjord, vilket man förstår när man ser rollistan, och man har varit noggrann med att få till kläder, utrustning, inredning och andra detaljer som språk och så vidare så historiskt rätt som man kan kräva av en bra film inspelad 2000-talet. Denna film kom 2017.
Filmer | |
Upp