Tipi

Indianerna hade många olika sorters bostäder beroende på var i amerika dom bodde och vilken tidsperiod det rörde sig om. Men om vi håller oss till den aktuella perioden 1860-90 så är nog den mest kända bostaden det som vi kallar tipi. Det var i sådana som prärieindianerna bodde. Tipi är ett ord från dakota-språket. Ti betyder "att vistas" och pi är en pluraländelse.
Efter att man fick hästen i sin ägo (se tidigare inlägg) så bestod en tipi av 13-18 pålar som var ca. 8 meter långa. Dessa arrangerades i en konlik stomme.
 
Tipis på prärien.
 
Över stommen hade man 13-16 ihpsydda buffelhudar. På senare tid användes också tyg. Duken veks ofta ut i nederkant och fästes med träpinnar i marken. Man kunde också lägga stenar på kanten eller skyffla upp snö under vintertid. Ingången bestod av ett cirkelformat hål som täcktes med en buffelhud. I mitten av tipin hade man en eldstad och rökhålet högst upp i tipin reglerades med två långa pålar. 
Maten tillagades ofta inne i tipin.
 
Målning av Martin Grelle. Undrar hur det stod till med värmen inne i dessa tält en kall februaridag någonstan i tex Black Hills utkanter.......?
 
 
 
 
 
 
Native americans | |
Upp