Saloonens ingång

I nästan alla westernfilmer så utspelar sig någon eller några scener på en saloon. Någon, t.ex sheriffen, tittar in över dom korta saloondörrarna innan han svänger upp dom och kliver in i den rökiga lokalen.
Men såg verkligheten ut på det viset? 
Saloonerna ansågs då som syndens näste och det var absolut inget man ville skylta med eller ha direkt insyn i.
 
En stilig saloon.
 
På grund av dessa anledningar hade man oftast hela dörrar precis som på bilden ovan. I kalla områden var detta också mest praktiskt av värmeskäl.
 
Fina och enkla saloondörrar.
 
Tillät vädret så hade man saloondörrar men då var dom oftast av lite längre snitt så att man inte hade direkt insyn, kanske enligt ovan bild.
I riktigt varma och torra områden och på en del andra ställen förekom förstås dom klassiska dörrarna som man är van att se i filmerna. Ofta fanns även en eller ett par inre dörrar att stänga till för att skydda mot väder och vind men även för att kunna låsa stället då det var stängt.
 
Fina klassiska saloondörrar på Silver Spur Saloon.
 
Men det är klart att en riktigt bra westernrulle ska ett par klassiska saloondörrar någonstans i handlingen bara för att ge den där specefika känslan, men det kan vara kul att veta hur det troligen skulle ha sett ut om allt var historiskt korrekt............
Allmänt, Classic western things | |
Upp