Homesteaders

Lite kuriosa om homesteaders, jordbrukare. Då den amerikanska staten ville få fler människor att bosätta sig på andra ställen än i städer så lade dom fram "Homestead laws" - jordbrukslagar. Tänkte berätta lite mer ingående om det senare. På detta sätt lyckades staten i alla fall  få ca: 135 miljoner hektar uppodlade eller använda som betesmark.
Marken som gavs bort, under vissa premisser, gav män och kvinnor möjligheten att skapa sig nya hem.
I Montana fick man över 150 000 nya jordbrukare på detta sätt. Det var den staten som hade flest nya markägare.
 
En familj med nya jordbrukare, kanske någonstans i Montana. Skulle gissa någonstans i slutet av 1870 eller början av 1880-talet, med tanke på kläderna.
 
I North Dakota och Nebraska fick man ca: 220 000 nya fastighetsägare. Dessa började att odla upp marken, men även använda den som betesmark. Man odlade allt man behövde förutom tobak och socker. Man byggde sina egna hem av lera och trä (se bilden ovan), Om man inte kunde gräva egen brunn för att få vatten fick man hämta det i närmaste vattendrag.
 
Fyra systrar vid sitt lerhus i Nebraska på 1880-talet.
 
Man kan tänka sig att det var ett hårt arbete från tidig morgon till kväll. Det gällde att få mat till sig själv och till djuren. Drivkraften att ha något eget och att få bestämma sin egen dag var stor.
Hur länge skulle en modern människa från idag stå ut på ett sådant ställe som dom fyra systrarna i Nebraska hade................? Fritt fram för egna reflektioner.
Allmänt, Classic western things | |
#1 - - Anonym:

Vilket äventyr! Modiga systrar. Jag blir alltid lika glad när jag läser dina inlägg! Kul att få läsa lite om detta!

Svar: Det var lite mer strapatser förr och jag tror att man uppskattade det man hade då mer än nu, trots att vi har så mycket mer att vara nöjda över idag. Verkligen kul att höra att du gillar mina inlägg. Det kommer snart flera....../Lars
oldwestriverstone.blogg.se

Upp