Georgia Dow

Sam Young, bartender på No 10 Saloon i Deadwood skrev i sina memoarer om en kvinna, som hette Georgia Dow. Han kallade henne för "danstjejernas drottning" i samhället Custer. Han hade dock lärt känna henne tidigare i Hays City i Kansas. Han uppger inte på vilket sätt som han hade kommit i kontakt med henne där.
 
Custer City 1876, ett oxdraget vagnståg på väg in i staden.
 
Dow kom till Custer i slutet av år 1875 eller i början av 1876. Hon kom tillsammans med 13 andra kvinnor som Al Swearingen hade tagit dit. Al byggde ett danspalats åt kvinnorna (se tidigare inlägg om dance halls). Det var en stockstuga med trägolv och 14 små rum som tjänade som kvinnornas inkvartering.  Ett skjul utanför tjänstgjorde som kök och matplats åt Dow och hennes arbetskompisar.
 
Kanske såg det ut något i denna stil över entrén till stället som Dow arbetade på?
 
Dow arbetade åt Al på danspalatset fram till hösten 1876. Då flyttade hon till Sidney i Nebraska. Young skriver vidare att Dow började ett nytt liv och att hon levde tills hon blev 60 år. Hon var smart nog att lämna yrket som danstjej. Dom behandlades ofta dåligt och orättvist. Al var en av dom som behandlade "sina" kvinnor sämst. Man kan hoppas att Dow fick ett bra liv efter flytten till Nebraska.
 
 
 
 
 
 
Kvinnor in the old west | |
Upp