Vad spelade man på saloonerna?

På saloonerna spelade man en massa olika saker och spel, men det jag tänker på här är vilken musik man spelade. En term som användes när man pratade med hyfsat utbildade människor var "professor" och detta kallade man även solopianisten eller orkesterledaren på salooner, bordeller och dance halls.
Men vad spelade då dessa "utbildade" män?
 
Pianisten hade viktig roll på saloonen.
 
Alla ansedda pianister kunde sin reportoar av låtar skrivna av Forester, som skrev låtar från 1840-talet fram till 1864. Några av hans låtar som bör omnämnas är "Oh, Susanna" från 1848. Den handlar om guldrushen i Kalifornien. En annan låt är "Camptown races" från 1850. Det var en snabb låt som man dansade till. Han komponerade en hel del balader också, t.ex "Jeanie with the light brown hair" från 1854.
Fosters låtar spelades över allt men dom var förstås redan gamla under Deadwoods glansdagar. Nyare musik spelades också, tex Grandfathers Clock" av Henry Clay Work 1876 och "Carry me back to old Verginny" av James A Bland 1878.
 
Musik kunde vara bra för att hålla det lugnt på saloonen - men det fungerade inte alltid. Detta kan vi se på Andy Thomas tavla: "After the poker game".
 
I westernfilmer finns det nästan alltid med en saloonscen där någon spelar. Det är inte ovanligt att det då är låten "Oh! Dem golden Slippers"  från 1879 av James A Bland.
En hel del av låtarna som spelades då lever kvar idag och har spelats in av flera artister. Bra musik lever länge!
Nästa gång ni ser en westernfilm där någon saloonscen med musik finns med kan det ju vara lite kul att se vad det är för låt, kanske någon av de som jag nämnt här................
Allmänt | |
Upp