En taggig historia

En man som hette Joseph Glidden insåg att man behövde ett bra sätt att inhägna stora arealer där man kunde ha boskap. Han började exprementera med ståltråd. Till en början använde han sin frus hårnålar för att försöka hitta någon bra konstruktion.
 
Joseph Gliiden, 1813 - 1906.
 
Till slut kom han på den ultimataq lösningen, som han fick patent på den 24 november 1874 tillsammans med sin partner Isaac Ellwood. För att få till det hela satte han fast ändarna av två ståltrådar paralellt runt ett träd och dom andra två ändarna i ett kvarnhjul. Han placerade sedan ut spetrosetter i stål med jämna mellanrum över tråden. Därefter tvinnade han dom bägge ståltrådarna för att få fast spetsrosetterna.  En annan man vid namn Jacob Haish ansökte om patent på en liknande tråd ungefär samtidigt och en 18 år lång rättstvist utbröt.
Trots detta påbörjade Glidden och Ellwood produktionen av sin tråd. I början sålde man 50 kg tråd för 20 dollar.
 
Gliddens patentritning på ståltråd.
 
1882-1883 sålde man tråd för 1,3 miljoner dollar. Störst försäljning hade man i Texas. En av Gliddens försäljare i Texas påtalade för en grupp boskapsägare: "Detta är världens finaste staket. det är lätt som luft, starkare än whiskey och billigare än jord. Allt är stål och det är milslångt. Den boskap som kan ta sig ur detta är inte född ännu. Så kom hit med era tjurar, gentlemän." (Fritt översatt av blogginnehavaren).
 
Ny inhägnad i stål.
 
Efterhand började allt fler stängsla in sin boskap med taggtråd och idag finns den över hela världen. man har tagit patent på ca: 700 olika sorters taggtråd. Denna uppfinning från "the old west" finns kvar än idag.
 
Stora områden kunde med den nya uppfinningen på ett enkelt sätt hägnas in........Bra eller dåligt?
 
 
Allmänt, Classic western things | |
Upp